Povežite se sa nama

Životna priča mladića Sulejmana koji je iz islama prešao u pravoslavlje i postao Dušan Obrenović (FOTO)

Foto: Facebook/Dušan Obrenović

Religija

Životna priča mladića Sulejmana koji je iz islama prešao u pravoslavlje i postao Dušan Obrenović (FOTO)

Porodica mu je iz Brčkog, ali su se u osvit rata u BiH preselili u Kosovsku Mitrovicu, gde je ovaj mladić prepoznao lepotu pravoslavlja.

Sulejman je imao samo 19 godina kada je odlučio da se odrekne islama, postane Dušan i da se, kako kaže, vrati u pravoslavlje. Danas, dve godine kasnije, on živi po načelima hrišćanstva, pomaže u održavanju srpskih svetinja i stoički podnosi sve napade komšija Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Promeniti veru, ime i prezime i živeti na Kosovu i Metohiji nije lako. Zna to i Dušan koji svakodnevno trpi popreke poglede, dobacivanja i vređanja od strane Albanaca.

Sulejman je promenio veru i ime, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

– Oni ne mogu da prihvate to što sam kršten i što sam iz islama prešao u pravoslavlje. Čak sam čuo da postoje i oni koji su se baš nameračili na mene, ali ja se nikoga i ničega ne plašim sem Boga – priča Dušan i hrišćanski dodaje da takvima ništa ne zamera i da ih ne oduđuje.

Da stvar bude gora, i među pravoslavcima ima onih koji ne shvataju zašto je odlučio da promeni veru.

Dušan voli pravoslavne manastire, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

– Za svu mržnju prema meni, za sve ružne reči i sve što rade sudiće im Bog. Naposletku nam svima samo on sudi – kaže on.

Rođen je u muslimanskoj porodici kao Sulejman Muratović. Porodica mu je iz Brčkog, ali su se u osvit rata u BiH preselili u Kosovsku Mitrovicu, gde je ovaj mladić prepoznao lepotu pravoslavlja, ali i otkrio istinu o svom poreklu.

Najbliži srcu mu je Patrijarh Pavle, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

– Pravoslavlje me vuklo od malih nogu. Još kao dečak sam bio oduševljen srpskim crkvama i manastirima i divio sam se mudrostima blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Kada je moj otac to video, otkrio mi je da su moji preci ustvari bili pravoslavci koje su Turci nasilno preveli u islam. To šokantno saznanje je potpuno promenilo moj pogled na veru – kaže on za Informer.

Shvatio je da je pravoslavac i da toj veri mora što pre da se vrati, jer je vera nešto što je u nama i što niko ne može na silu da nam nametne.

– Odlučio sam da uzmem ime Dušan, po našem najvećem vladaru Dušanu silnom i prezime Obrenović, po knjazu Milošu i njegovoj dinastiji. Za krsnu lavu sam odabrao svetog Jovana, jer je upravo on krstio Hrista – priča on.

Stari pravoslavni pozdrav, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

U Beogradu najviše voli manastir Fenek u Jakovu i ženski manastir u Rakovici, gde počiva patrijarh Pavle.

Dušan u crkvi, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

TELEGRAF.RS i INFORMER.RS

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Religija

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh