Povežite se sa nama

intervju.rs

Vučiću, izvini

Kolumne

Vučiću, izvini

Piše/Milan Ćulibrk – glavni i odgovorni urednik NIN-a

Predsednik nestrpljivo očekuje da mu čestitam na prosečnoj plati od 500 evra. Ja takođe. Jer, na žalost svih građana, pa i onih koji mu slepo veruju, to još uvek nije istina. Ako je ikome iz vlasti do istine uopšte i stalo.

Nije mala stvar kada vam se predsednik lično obrati. I to između dve vojne vežbe. Opet, računam, bolje u takvoj situaciji da mi se obrati Aleksandar Vučić nego Aleksandar Vulin. Mada, s obzirom na to da Aleksandar drugi uz ime Aleksandra prvog stalno dodaje – po Ustavu Srbije nepostojeću funkciju – „vrhovni komandant“, dođe mu na isto. Ma, briga Vulina što se reč „vrhovni“ u Ustavu pominje samo uz Vrhovni kasacioni sud kao najviši sud u Srbiji. Uostalom, zna ministar odbrane ko je u ovoj zemlji zakon. Kakav Ustav, kakvi bakrači.

Elem, predsednik mi je preko TV Pink poručio da ću „morati“ da mu čestitam što je prosečna plata 500 evra. Evo, obećavam, hoću. Čestitaću mu. Ali, tek kada bude 500 evra. Jer, na moju, i na žalost svih građana Srbije, pa i onih koji slepo veruju u sve što on kaže, to još uvek nije istina. Ako je ikome iz vlasti do istine uopšte i stalo.

Foto/Aleksandar Dimitrijević

Ako sumnja u NIN, zato što u svakom broju piše protiv njega „na 92 strane“ (hmmm, možda je Vučić bio dobar student prava, ali matematika mu izgleda slabije ide, jer NIN se štampa na 64 strane, a preterati za 50 odsto nije baš zanemarljivo), valjda veruje Ministarstvu finansija i Zavodu za statistiku. Pa, ne sumnja, daleko bilo, u Sinišu Malog i Miladina Kovačevića? A prema njihovim podacima, prosek je u prvih šest meseci ove godine bio 54.148 dinara ili 459 evra. Dakle, nije 500. Niti je ikada bio otkako Srbijom vlada koalicija SNS-a i SPS-a.

Rado bih, dakle, čestitao Vučiću, ali nemam razloga za to. A voleo bih da imam. Zato, Vučiću, izvini. Na čestitke će predsednik morati još malo da sačeka. Ne sumnjam, međutim, da bi kota 500 mogla biti preskočena u decembru. Već je izvesno da će Siniša Mali, da bi se konačno ispunilo Vučićevo obećanje, povećati plate za oko 600.000 zaposlenih u javnom sektoru mesec dana pre roka, u decembru ove, umesto u januaru naredne godine. Još ako guvernerka Jorgovanka Tabaković obori kurs evra ispod 117 dinara i ako sva javna preduzeća i državne institucije dobiju instrukcije da zaposlenima u decembru, zbog novogodišnjih i božićnih praznika, unapred isplate i deo januarske zarade… Eto nama proseka od 500 evra. Doduše, u decembru, a za posle ćemo videti. Mada bi bilo pošteno da neko zaposlenima bar objasni da u 2020. neće biti novih povišica. Bar do sledećeg decembra.

Zbog svega toga ne znam da li je prepotentno da očekujem da se, umesto predsedniku, zaposleni u javnom sektoru zahvale meni što će povišicu za 2020. dobiti ranije. Eto, uoči nove 2020. ispuniće se ono što je Vučić prvi put pomenuo za Božić 2016. Ranije nije ni moglo. Pa i da je na vlasti alhemičar koji kamen pretvara u zlato, uz privredni rast od tri-četiri odsto, plate u jednoj godini ne mogu da porastu za 30 ili 40 odsto. Rekao sam to jednom prilikom tadašnjem premijeru u studiju TV Pink. Tvrdio je da mi „nije dobra računica“. Nažalost, ispostavilo se da on – ili onaj ko to radi umesto njega – ne ume da računa.

Poput Boljeg života na RTS, reprize obećanja o plati od 500 evra gledali smo nebrojeno puta i tokom 2017, 2018. i 2019. I ni jednom do sada, za više od tri i po godine, Vučić nije našao za shodno da se bilo kome izvini što nije ispunio ono što je obećao. Ali, očekuje da mu čestitam čim doguramo do 500 evra. Ne samo da ću mu čestitati, već mu se unapred izvinjavam i zbog toga što, nažalost, nije bio u pravu 2016. Ni 2017. Pa 2018. A nije u pravu ni za prvih devet meseci 2019. I odmah da se izvinim i što neću imati priliku da mu objasnim da ni prosečna plata u ovoj godini, čak i ako u decembru bude 500, neće biti veća od 465-470 evra.

„Pozdravite Miću, mora da mi čestita zbog prosečne plate od 500 evra, a dok je bio njegov Đilas, nije bila ni 320 evra“, rekao je Vučić u Nikincima. Ma u redu što nestrpljivo čeka čestitku, kao građani 500 evra, ama otkud mu to da sam ja „Đilasov“. Sme li na poligraf sa samo jednim pitanjem – ko se od nas dvojice više viđao sa Đilasom? I nekad, dok je bio vlast, i sada, dok je u opoziciji?

Istine radi, poslednji mesec pre nego što su SNS i SPS zaseli na vlast, u junu 2012. prosečna plata bila je 42.355 dinara ili 375, a ne 320 evra. Ah, umalo da zaboravim. Dok je Vučić bio premijer, za celu 2015. prosek je bio 368 evra. Čini mi se da bi predsedniku nekada bilo bolje da ćuti.

Izvor: nin.co.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Kolumne

Na Vrh