Povežite se sa nama

intervju.rs

Vesna Pešić: Ne „žulja“ Stefanovića SAVAMALA, već VUČIĆA!

Foto/Nedeljnik.rs

Politička dijagnoza

Vesna Pešić: Ne „žulja“ Stefanovića SAVAMALA, već VUČIĆA!

Piše: Katarina Živanović

Apsurdno je da ja odgovaram zbog teksta o Savamali, a ne akteri događaja ili ministar policije koji dve godine nije rešio slučaj – kaže u razgovoru za Danas sociološkinja Vesna Pešić, povodom odluke Apelacionog suda da ona i urednice sajta Peščanik moraju da isplate 150.000 dinara ministru Nebojši Stefanoviću zbog povrede ugleda i časti.

U presudi je navedeno da delovi teksta Vesne Pešić „Dosoljavanje“, objavljenog na Peščaniku 2016. godine, ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i nisu usmereni na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je tužilac okarakterisan kao neko ko je „najgluplji“ čija je „glupost“ nenadmašna.

Foto/kurir.rs

– Tekst je bio satiričnog karaktera i u njemu se jasno vidi da nisam imala u vidu ličnost Stefanovića, već njegovu funkciju. U tekstu sam se zapitala ko je Stefanoviću dao ulogu da uvek ispadne najgluplji. To sam istakla na kontru njegovog objašnjenja da te noći, za vreme rušenja u Savamali, policija nije mogla da reaguje zato što bi se na taj način dovela u opasnost da strada od otvorenih kablova – ističe Pešić. Ona dodaje da je Stefanovića i tokom suđenja pitala zašto taj slučaj već dve godine nije rešen, jer je to njegova dužnost kao ministra policije. Takođe mu je ukazala da novinare i medije tuži samo u vezi sa tekstovima o Savamali, a ne o brojnim drugim u kojima je doveden u negativan kontekst, posebno u vezi doktorata, što se odnosi na njega lično a ne na njegovu funkciju.

Na pitanje Danasa zbog čega, po njenom mišljenju, Stefanovića „žulja“ samo Savamala, Pešić kaže da je taj slučaj konkretan dokaz kako je aktuelna vlast suspendovala državu.

– Ne „žulja“ Stefanovića Savamala, već Vučića. Ne samo što su nezakonito rušili, nego su akteri slučaja koji još uvek nema epilog maltretirali ljude, a jedan čovek je nakon tog maltretiranja umro – naglašava Pešić. Ona je mislila da će odluka Apelacionog suda biti drugačija nakon što je NIN dobio presudu protiv Stefanovića, takođe zbog pisanja o Savamali. Međutim, kada je presuda u slučaju NIN-a ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje, Pešić kaže da nije imala nikakva očekivanja od naših institucija.

– Došla sam do zaključka da se ne možemo izvući. Svi koji ne mislimo kao oni, koji se kritički izražavamo, moramo da stradamo. Pa pogledajte šta rade Sergeju Trifunoviću. Profesor filozofije koji se uključio u akciju spašavanja niškog aerodroma, dobio je otkaz. Nikog oni ne prepuštaju slučaju – ističe Pešić. Ona dodaje da svako ko se izjasni protiv ove vlasti, biva obeležen.

Foto/Vikipedia

– Ko god se drzne da uputi kritiku na nešto što njih „žulja“, mora da bude kažnjen – zaključuje Pešić.

Naša sagovornica će uložiti žalbu na presudu Apelacionog suda, ali nema nikakva očekivanja u vezi sa ovim sporom.

danas.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politička dijagnoza

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh