Povežite se sa nama

intervju.rs

VELIKI BRAT! Andrej, bog i batina!

Foto/Tanjug

Politika

VELIKI BRAT! Andrej, bog i batina!

O tome kakva je uloga Andreja Vučića na terenu svedoči Predrag Belić, nekadašnji predsednik opštine Alibunar i bivši predsednik lokalnog odbora SNS otkriva nin

Andrej Vučić apsolutno vodi SNS i njemu su potčinjeni svi članovi Izvršnog odbora, a preko koordinatora upravlja celom stranačkom infrastrukturom u zemlji, tvrdi za NIN Predrag Belić, nekadašnji predsednik opštine Alibunar i bivši predsednik lokalnog odbora vladajuće stranke.

Jedan od junaka NIN-ove priče o lokalnim šerifima SNS kaže: „Odluke u SNS se ne donose u pisanoj formi već samo postoje naređenja koja se izdaju preteći. Ako se po njima ne postupi, biće posledica”. Belić govori da se pridružio SNS po njenom formiranju i da je aktivno učestvovao do razlaza 2018, kome je prethodilo podnošenje krivične prijave protiv njega zbog čega je bio i u pritvoru. Okrivljen je da je kao predsednik opštine počinio malverzacije, ali ni skoro godinu i po dana kasnije nije čak ni optužen.

Foto/alo.rs/Dejan Briza

„Do početka 2015. SNS je imao razumevanja za rad na lokalu i sve su se odluke donosile na organima stranke. Ne znam da li je tako bilo zato što su postojala dva pola, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ili se još nisu osilili. Vučić početkom 2015. preuzima sve ingerencije i u stranci se pravi paralelan sistem moći”, navodi Belić. On opisuje kako je lično osetio promene u SNS marta 2015, kada su spremali izbore u mesnim zajednicama Alibunara.

„Posetili su nas potpredsednici stranke i Izvršnog odbora. Prvo su mi zamerili što u kancelariji imam sliku Nikolića, a ne Vučića. Tada sam prvi put čuo rečenicu koja se posle stalno ponavljala: Postoji Aleksandar Vučić, tri mesta prazno i onda njegov brat Andrej, pa je tek onda stranka, a zatim zakoni i Ustav”. Belić kaže da je 2015. promenom većine postao predsednik opštine, te da su u Alibunaru u naredne tri godine otvarane škole, domovi zdravlja, parkovi…

„Koordinatori SNS su konstantno vršili pritisak, ali mi smo se držali zakona i statuta stranke. Ponašali su se kao gospodari života i smrti, gubernatori, a ne kao oni koji samo treba da koordiniraju rad stranke. Nažalost za Južni Banat je došao jedan od najvećih jurišnika SNS, Branko Malović, koji je odgovoran samo Andreju Vučiću. Ko god je pokušavao da ukaže da nešto nije demokratski ili zakonito, momentalno je bio zaustavljen i kažnjavan na razne načine. Postojao je samo njihov interes”. Belić tvrdi da je njegov odbor SNS-a bio jedan od retkih koji se borio za sopstveni integritet.

„Imao sam iluziju da nas neće dirati jer smo sve stranačke obaveze, poput odlaska na razne mitinge i lokalne izbore širom Srbije, ispunjavali. Mislio sam i da zbog veličine opštine možemo da prođemo `ispod radara` tako da se ne bavimo velikom politikom već interesima građana Alibunara”. Bez iluzija je kako kaže ostao decembra 2017. kada je uhapšen.

Foto/Tanjug

„Kao predsednik opštine osumnjičen sam za delo koje nema nikakve veze sa mnom niti sa mojom funkcijom. Na krajnje brutalan način u ranim jutarnjim časovima veliki broj policajaca naoružanih do zuba je upao u moj stan i uhapsili su me. Bio sam 38 dana u pritvoru. Medijski linč je bio uvod i počeo je pre hapšenja.” Belić navodi da je imao podršku odbora SNS Alibunara i da je po izlasku iz pritvora nastavio da radi svestan da ga čeka, kako kaže, svilen gajtan.

nin.co.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh