Povežite se sa nama

UZALUD JOJ DOKTORAT: Odbili je bezbroj puta za posao, ali od nečeg mora da se živi!

Društvo

UZALUD JOJ DOKTORAT: Odbili je bezbroj puta za posao, ali od nečeg mora da se živi!

J. Ž. SKENDERIJA

Danica Dimitrijević ne zna koliko su je puta odbili za posao. Sa najvišim zvanjem radi u apoteci u Beloj Palanci.

Na podugačkom spisku doktora nauka u malenoj Beloj Palanci podno Suve i Svrljiških planina, od pre četiri godine je i ime dr Danice Dimitrijević (35). Ova lepa, mlada i vredna žena doktorirala je 2015. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, na Odseku za hemiju. Ponos majke Ivane, koju jedino ima, Danica je po završetku srednje farmaceutske škole upisala fakultet. Završila ga je u roku i dobila diplomu – profesor hemije. Odlučila je da nastavi školovanje i da doktorira. Nedavno se, ipak, zaposlila u jednoj privatnoj apoteci sa diplomom srednje škole. Zarađuje 30.000 mesečno.

– U okolnostima kakve jesu, ja posao ne mogu da biram, od nečega mora da se živi – govori nam bez gorčine.

Diplomu doktora nauka privremeno je odložila u fioku. U međuvremenu je, kaže nam, konkurisala na više i ne broji koliko mesta. Očekivala je, najpre da će je barem pozvati u ovdašnju osnovnu školu ili gimnaziju. A, nije da nije bilo mesta, kada je nekoliko nastavnika iz ovih škola otišlo u zasluženu penziju. Nisu je pozvali. Za nju nije bilo mesta. Dobili su ga nastavnici koji su, kao tehnološki viškovi, popunjavali nedostajući fond časova. Zašto nisu odabrali nju? Odgovor treba potražiti na drugoj adresi.

– Pokušavala sam, konkurisala, nudila svoje znanje, ali ništa – priča Danica. – Sa tržišta rada nikada nisam dobila poziv ni za zamenu, a kamoli za stalan posao.

Prelistavamo njene radove. Ima ih petnaestak. To je svrstava među najplodonosnije naučne istraživače sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Ipak, za dr Dimitrijević nema mesta čak ni na projektima.

– Ali, ja ne odustajem – kaže nam. – Nadam se da će najpre znanje, potom i zvanje, koje je stečeno isključivo radom, biti vrednovano. Verujem da će neko čuti da su i doktori nauka – prekobrojni.

Odbrana doktorata

NI MANjEG MESTA, NI VIŠE DOKTORA NAUKA
Mala, nerazvijena opština nadomak Niša i Pirota, Bela Palanka, od perioda socijalističke Jugoslavije do danas, mesto je sa najviše fakultetski obrazovanih, i doktora nauka, u odnosu na broj stanovnika. Prema poslednjem popisu, u ovoj varoši živi tek nešto više od 8.000 duša, a na listi doktora nauka je njih 140!

Vedra je i nasmejana Danica. Po tome je prepoznaju u Beloj Palanci. Sigurna je u sebe, kao svaki mladi čovek koji je samo sopstvenim radom dosegao ono što je želeo. A, Danica je želela i, može se reći, deo mladosti uložila da – doktorira.

– Ne kajem se, mislim da su ovo tek prolazne okolnosti – govori. – I ne brojim koliko sam se do sada puta javljala za posao. Ovim koji mi je sada poveren, posvećena sam kao da sam u nekoj istraživačkoj laboratoriji ili za katedrom. Onom kome je posao potreban, prinuđen je da ga ne bira.

Priča nam koliko je puta, kada je konkurisala, morala da u drugi plan potisne činjenicu da je doktor nauka.

– Jednostavno, uverila sam se da to „dr“, prosto plaši poslodavce – govori i ovo sa osmehom. – Tako sam i konkurisala sa srednjom školom i dobila posao. Ali, meni nije žao i, kao što sam vam kazala, ne kajem se zbog truda i vremena koji sam uložila, školujući se. I svakom mom prijatelju, generacijskim drugovima poručila bih da ne dozvole da ih obuzme razočarenje. Kad-

-tad znanje će se isplatiti. Ovde u mojoj Palanci, ili, gde god.

VOLELA BIH DA OSTANEM OVDE

Da bi doktorirala, dr Danicu Dimitrijević je finansijski pomogla opština Bela Palanka, sa polovinom troškova za odbranu rada. Ostatak je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Zaista želim da se svojim radom i znanjem odužim mojoj Beloj Palanci, ali i našoj Srbiji – kaže nam Danica. – Imam ljubavi i istrajavam u tome. Ali, dokle?

NOVOSTI.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh