Povežite se sa nama

intervju.rs

U Vatikanu siluju decu punom parom

Getty images

Svet

U Vatikanu siluju decu punom parom

Novi skandal u Vatikanu – da li je zbog ovoga papa Benedikt abdicirao sa mesta pape? Istraga je pokazala da je u horu rođenog brata pape Benedikta silovano čak 67 dečaka. Ispovest jednog od silovanih: „Stavili su me u tajnu grupu, nastavnik me silovao više od 100 puta.“

Piše: Inoslav Bešker

Dva ružna skandala su u utorak pokucala na vatikanske dveri. Jedan se tiče novca i korupcije unutar samih vatikanskih zidina, drugi silovanja djece u crkvenom zboru u Regensburgu, gdje je dirigent bio Georg Ratzinger, brat umirovljena pape Benedikta XVI.

Izvijest iz Regensburga banula je kao grom iz vedra neba. Za istragu se znalo, ali njezin rezultat je zastrašujući. Odvjetnik Ulrich Weber, zadužen za neovisnu istragu, iznio je zaključak da je od 1945 do 1992 barem 547 dječaka iz katedralnog zbora Domspatzen bilo izloženo tjelesnom nasilju, a barem njih 67 bilo je silovano. To je 2-3 puta više od prethodnih najcrnjih pretpostavki.

Weber kaže da su nekadašnji dječaci opisivali zbor kao „zatvor, pakao, odnosno konclogor“, te da su im to bile „najgore godine u životu, prožete strahom, nasiljem i bespomoćnošću“. Naime, dječaci odabrani za Domspatzen živjeli su i školovani u crkvenom kolegiju, izvan obitelji. Katolička crkva je lani žrtvama ponudila odštetu u iznosima od 5000 do 20.000 eura. Definitivan iznos odredit će druga instancija.

Weber je, kako navodi, identificirao 49 krivaca. Zasad nije navedeno je li među njima mons. Ratzinger. On je prije nekoliko godina priznao da je neki put znao „šupiti“ nedisciplinirana mališa, kunući se da to nije smatrao pogreškom, jer da su tako i njega odgajali, ali je a priori odbio da je makar znao za spolno napastovanje dječaka, kamoli da bi u tome sudjelovao.

Alexander Probst navodi da je u Domspatzen ušao 1968, u trećem razredu, te da je dvije godine kasnije primljen u zborsku gimnaziju, gdje ga je nastavnik uvrstio u „tajnu grupu“ u kojoj su dečki pili pivo, pušili i gledali porniće. Učitelj je, kaže, ulazio u spavaonicu po noći, zavlačio se u njegov krevet i s njime imao spolne odnose „ne manje od sto puta“. Na ljetnim ferijama je to ispričao svom tati, koji ga je odmah ispisao iz zbora i škole.

On je bio jedan od prvih svjedoka kad je istraga počela 2010, a lani je objavio knjigu. Kaže da je sada našao mir i da se nada da će ga naći zločinci kao i da se godinama nadao da će mu se njegov silovatelj ispričati, ali je shvatio da nade nema, da je posve ogrezao.

Novi biskup u Regensburgu, mons. Rudolf Voderholzer, zamolio ga je za oproštaj „iako nije ništa zlo učinio. To mi je značilo mnogo više“, kaže Probst. Voderholzerov prethodnik mons. Gerhard Ludwig Müller je Probsta 2010 napao da ocrnjuje Crkvu. To ga je, kaže, naljutilo i ponizilo, jer je biskup imao više razumijevanja za fasadni ugled svećenstva nego za patnje žrtve. Još više ga je pogodilo kad je papa Ratzinger, Benedikt XVI, imenovao Müllera prefektom Kongregacije za nauk vjere, koja sudi u slučajevima spolnog napastovanja djece u Crkvi. „To je bilo kao da lisici povjerite red u kokošinjcu“, kaže Probst.

Papa Frane nije Mülleru, sada već kardinalu, obnovio mandat na toj dužnosti, pa se Müller – koji je Papi na Biskupskoj sinodi već držao lekcije o moralu – uvrijedio i odbio drugo zaduženje.

Izvor: jutarnji.hr

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh