Povežite se sa nama

STANITE OVOJ ŽENI NA PUT: Profesorka iz pakla ne da studentima da završe faks!

Društvo

STANITE OVOJ ŽENI NA PUT: Profesorka iz pakla ne da studentima da završe faks!

AUTOR: Miljana M. LESKOVAC

Čitave generacije starih studenata na Geografskom fakultetu u Beogradu, kojima sledeće godine ističe rok da diplomiraju, ne mogu da završe fakultet jer ih ozloglašena prof. dr Mila Pavlović uz uvrede i zastrašivanja uporno obara na svom ispitu piše republika.rs

Neki su se zbog torture bahate profesorke razboleli, drugi su digli ruke od fakulteta, a uprava ove ustanove pritom ne čini ništa da im pomogne. Geografija Srbije na trećoj i Geografija regije i Zaštita prirode Srbije na četvrtoj godini, kamen su spoticanja generacijama.

– Godinama polažem kod nje. Više ni ne brojim koliko sam puta izašla na njen ispit, ali sigurno najmanje 15 puta. U međuvremenu sam se zaposlila, udala i rodila decu. To je iskoristila da mi na jednom ispitu kaže „Bolje se ti drži kutlače nego knjige“ i „Nek ti muž čuva decu dok ti učiš“. Pred svaki ispit dobijem aritmiju i ne mogu da spavam ako ne popijem lek za smirenje – priča ova studentkinja kroz suze.

Dajte nam drugog predavača

Studenti su apelovali na upravu fakulteta da im obezbedi drugog predavača kod kojeg mogu da polažu ispit, jer pred komisiju mogu da izađu tek nakon što ih prof. dr Mila Pavlović pet puta obori.
– Ni to nije najgore. Ko izađe pred komisiju na trećoj godini, na četvrtoj ga opet čeka profesorka Pavlović koja se zbog toga sveti i studenta posle komisije nikada neće pustiti da položi.

Profesorka ih, pričaju stari akademci, stalno vređa i omalovažava. Kad uđe na ispit, često prokomentariše – „Šta, samo je ovoliko pacijenata došlo“. Dešava se da u nekom roku ne pusti nikoga, a u najboljem slučaju položi njih dvoje ili troje, pričaju studenti.

– Tera nas da učimo napamet podatke iz popisa 1991. godine, jer je i njena knjiga iz devedesetih. Tačnije, to su skripte, jer originalnu knjigu niko ne može da nađe. Učimo, recimo, koliko je bilo nepismenih Crnogoraca 1991. godine, koji čak više nisu ni građani ove zemlje – žale se studenti.

Bahate Mile Pavlović toliko se plaše da se ne usuđuju bilo šta da joj prigovore, a kamoli da je pod imenom i prezimenom prijave upravi fakulteta. Ipak, udruženo su poslali dopis Ministarstvu prosvete, dekanatu Geografskog fakulteta i Rektoratu. Do danas nisu dobili odgovor. U sličnoj situaciji našla se i novinarka portala Republika. Dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović prvo se ljubazno javio na telefon i kada je čuo o čemu je reč, obećao je da će se javiti kasnije jer je „trenutno na nekom sastanku“. Nakon toga, Filipović se četiri dana nije udostojio da odgovori ni na jedan poziv.

Ministarstvo prosvete takođe se ogradilo navodeći da inspekcija može samo da proverava da li je postupak polaganja ispita sproveden u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i opštim aktima visokoškolske ustanove. Jedina koja je odgovorila i napomenula da postoji problem je rektorka Beogradskog Univerziteta prof. dr Ivanka Popović (pogledaj okvir). Profesorku Pavlović pokušali smo da dobijemo preko fakulteta, ali nas već danima nisu uspeli spojiti sa njom.

Rektorka: Znam za problem, razgovaraću sa dekanom

Rektorka BU prof. dr Ivanka Popović kaže da zna za problem sa profesorkom Pavlović i da će povodom toga razgovarati sa upravom Geografskog fakzlteta.
– Mi smo dobili jedan dopis u vezi sa profesorkom Pavlović. Problem postoji, obavestila sam studentski parlament i obratiću se upravi Geografskog fakulteta. Polaganje kod drugog predavača jedno je od mogućih rešenja – odgovara rektorka Popović.

Da sve bude gore, ovo nije prvi put da se o profesorki Pavlović piše. Ona se i pre nekoliko godina našla u žiži javnosti zbog toga što više od 700 studenata nije moglo da završi fakultet zbog nje. Nakon toga, delimično je promenila odnos prema studentima Bolonjcima, dok stare studente i dalje koči i maltretira.

republika.rs

 

2 Komentara

2 Comments

  1. Georgi

    22. oktobra 2018. u 23:57

    Ma niko te ne obara ako znas ! Pa Profesor nije tamo da se sveti i maltretira studente nego da oceni njihovo znanje !!I I ja sam bio student ….!!! Spremim ispit ..izadjem i polozim !!!Ucite malo vise i ne mislite samo na diplomu !!!Pozdrav !!!

  2. AJ

    2. novembra 2018. u 19:01

    Jadnica! Nasla je svoje komplekse da leci na studentima! Slusala sam o ovakvim profesorima sa svakog fakulteta. Najgore je kad je obavezan a nebitan predmet koji ima malo veze sa glavnim predmetima.. Nezadovljna je svojim zivotom, ni knjigu nije mogla da napise ili da preradi vec 20 godina a ocekuje od studenata da napamet uce ko zna kakve baljezgarije. Samo u Srbiji se ovakvim pacenicima jos dopusta da budu profesori!! Sramota!!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Na Vrh