Povežite se sa nama

SRBIJO, HVALA: Sakupljen novac za spomenik herojima

Srbija

SRBIJO, HVALA: Sakupljen novac za spomenik herojima

Foto: Srpski telegraf/V. LUKIĆ

SRBIJO, HVALA: Sakupljen novac za spomenik herojima

Hvala, Srbijo! Akcija Srpskog telegrafa da se herojima Košara u Beogradu podigne spomen-obeležje uspešno je završena.

Piše: Dragana SIMIĆ

Posle nekoliko meseci od pokretanja inicijative, veliki broj patriota, kompanija i političara zajedničkim snagama prikupili su 3.428.000 dinara, koliko je potrebno za izgradnju spomenika.

IMA 80 DELOVA

Idejni tvorac i vajar Miodrag Rogan kaže za naš list da ni u jednom trenutku nije pomislio da novac neće biti sakupljen.

– Spomenik herojima koji su svoje živote položili za otadžbinu već je ceo izliven u bronzi. Trenutno ima više od 80 delova koji se spajaju u jednu celinu, dosad neviđenu – objašnjava Rogan.

Jedan od heroja, snajperista Danilo Tešić, zahvalan je svima koji su učestvovali u ovoj akciji.

– Hvala Srpskom telegrafu, koji je pokrenuo ovu akciju, i neizmerno hvala svim dobrim ljudima koji su donirali novac za spomenik. Ovo obeležje će najviše značiti porodicama mladih momaka koji su svoj život dali za našu zemlju. Mnogima od njih ne zna se ni gde su im kosti ostale, pa će ovo biti neizbrisivi trag koji će večno sećati na njih i našu borbu – drhtavim glasom govori Tešić.

Na spomeniku će se naći i postament od kamena sa imenima vojnika koji su stradali na Košarama. Trenutno se sabira spisak imena svih 108 hrabrih junaka koji su se do smrti borili da odbrane zemlju za vreme NATO bombardovanja.

SVI VAŽNI DOGAĐAJI

Spomenik herojima biće visok četiri metra i sastavljen iz dva dela. Jednu celinu predstavljaće kupola u obliku mape Kosova i Metohije na kojoj će biti iscrtani svi krucijalni događaji koji su pokazali neustrašivost srpskog heroja. Druga je sačinjena od tri figure koje će ponosno stajati na kupoli. Jedna od njih je ratnik iz Prvog svetskog rata, odnosno solunac, druga srednjovekovni srpski borac Miloš Obilić i treća košarac, koji će predstavljati heroje sa kosovsko-albanske granice.

Veliki doprinos da se što pre sakupi novac pružio je heroj sa Košara Darko Anđelković iz Raške. Uz njegovu upornost i angažovanost samo u njegovom gradu prikupljeno je oko milion evra. Akciju je pomogao i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, koji je uplatio 500.000 dinara.

Izvor: republika.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Srbija

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh