Povežite se sa nama

ŠAMPION U RASIPANJU DRŽAVNIH PARA Udovičić se sumnjiči da je neracionlno potrošio još TRI MILIONA EVRA, a u sve je umešan i njegov KUM

FOTO: Z. ŽESTIĆ / TANJUG

Politička dijagnoza

ŠAMPION U RASIPANJU DRŽAVNIH PARA Udovičić se sumnjiči da je neracionlno potrošio još TRI MILIONA EVRA, a u sve je umešan i njegov KUM

Iako državni organi još nisu preispitali ulogu Vanje Udovičića u aferi „Univerzijada“, na pomolu je nova afera koja ukazuje na to da je on neracionalno potrošio i tri miliona evra za rekonstrukciju kampa „Karataš“, saznaje BLIC.RS

Ljudi iz njegovog okruženja koji su nam dostavili papire tvrde da je za taj novac mogao u Beogradu da se izgradi hotel, a umesto toga, on je utrošen za postavljanje šest montažnih baraka od panela i pregradnih zidova od rigipsa. To ukazuje na to da je reč o još jednom marifetluku ministra sporta, a razloge za takve tvrdnje nalaze u visini cene kvadrata tih objekata, koja iznosi 1.500 evra, što je više i od kvadrata izgradnje u kompleksu Beograda na vodi.

Zbog toga će ovih dana nadležnim organima dostaviti papire koji ukazuju da postoje indicije o nenamenskom trošenju novca poreskih obveznika. Radove je izvela kompanija „Jugogradnja“ iz Beograda, a novac za ove namene je Ministarstvo sporta prebacilo na račun Zavoda za sport i sportsku medicinu, kome je od septembra 2014. dat na korišćenje taj objekat.

Tom institucijom, na predlog Udovičića, rukovodi Goran Bojović, koji je njegov kum. Pre toga ove objekte je koristio kamp „Đerdap“, koji je tužio Zavod za sport zbog zaplene i prodaje njihove imovine.

Sve u svemu, na pomolu je još jedna afera Vanje Udovičića, koji je, ako je suditi po novinskim napisima, apsolutni šampion među ministrima u rasipanju državnog novca.

 

 

Foto: kurir.rs

 Izvor „Blica“ iz Ministarstva sporta tvrdi da je sistem s ispumpavanjem državnih para i u „Karatašu“ bio sličan onome koji se vezuje za aferu „Univerzijada“.

– Ministarstvo sporta je i ovde, kao i kod izdvajanja 142 miliona dinara za navodno finansiranje Univerzijade, dostavilo Vladi zahtev za odobravanje novca iz budžeta. Taj papir je potpisao ministar i traženo je da Vlada odobri blizu tri miliona evra za rekonstrukciju „Karataša“. U tom papiru su navedene raznorazne procene koje nemaju veze sa onim što je stvarno urađeno. Vlada je taj novac odobrila, a gde je i kako potrošen, očigledno nije kontrolisala. Da jeste, videla bi ono što je i običnom laiku jasno, a to je da je reč o zloupotrebi jer je ispalo da kvadrat baraka košta 1.500 evra. Za te pare izgrađeno je 47 soba, a pregradni zidovi su već oštećeni, dok su prozori i vrata koji su ugrađeni na nekim sobama počeli da ispadaju – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je rekonstrukcija ovog kampa u nekim segmentima bila čak nepotrebna i da su se uništavali i postojeći objekti da bi se opravdalo enormno trošenje državnog novaca.

– Provera trošenja državnog novca u Karatašu tražena je iz vrha vlasti – kaže izvor „Blica“.

Bojović: Ulaganje se isplatilo

Goran Bojović, direktor Zavoda za sport, ne negira za „Blic“ da je država izdvojila novac za rekonstrukciju „Karataša“, ali tvrdi da se to ulaganje isplatilo.

– Država je u rekonstrukciju četiri objekta, upravne zgrade i teretane izdvojila do sada oko dva miliona evra. Nešto je para iz sopstvenih sredstava izdvojio i Zavod. Projekat nije završen jer treba da se sruše još 54 objekta i izgrade novi objekti. Ulaganje novca u rekonstrukciju se isplatilo jer je prošle godine bilo 13.600 noćenja sportista koje pun pansion košta 2.100 dinara – kaže Bojović.

 1. Afera „mobing“

Nekoliko zaposlenih podnelo tužbu Višem sudu zbog neprikladnog ponašanja prema njima zbog čega su imali probleme i sa zdravljem.

2. Falsifikovanje potpisa

Falsifikovan je potpis Uroša Zekovića da bi s posla bio udaljen radnik koji je otkrio afere; falsifikovan je potpis i u slučaju nabavke mobilnih telefona.

3. Afera „bazen“

 Nabavljen bazen za Arenu od firme koja je povezana sa Udovičićevim prijateljem, iako je bilo ponuda nižih i za 500.000 evra.

4. Afera „Univerzijada“

Udovičić je prebacio 143 miliona dinara fantomskoj firmi „Evropske univerzitetske igre 2020“.

5. Sportski kamp

Prebacio tri miliona evra za rekonstrukciju baraka sportskog kampa na čijem je čelu njegov kum.

BLIC.RS

Nastavi da čitaš
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politička dijagnoza

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh