Povežite se sa nama

intervju.rs

„Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata“ – Brnabić štiti slikovnicu sa LGBT sadržajem

Foto: Blic / RAS Srbija

Vesti

„Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata“ – Brnabić štiti slikovnicu sa LGBT sadržajem

„Roko voli kad mu mame čitaju priču za laku noć“ ili „Ana je srećna jer ima najbolje tate na svetu“, samo su delovi slikovnice o istopolnim roditeljima, prve ovog tipa u regionu.

Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta, njeno štampano izdanje već se podelilo u Hrvatskoj, a besplatno je svima u regionu dostupna u onlajn formi. Svoje predstavljanje imala je nedavno i u Beogradu, a planovi autora su da uskoro izađu i sa srpskom verzijom.

Život sa dve mame i dvojicom tata

Slikovnicu čine priče Roka i Ane, četvorogodišnjaka koji idu u vrtić, putuju sa porodicom… Jedino po čemu se razlikuju je to što Ana ima dvojicu tata, a Roko dve mame. Tako je svakodnevica Roka, koji živi sa mamom Lucijom i mamom Ines, kao i Ane, koja ima tatu Tomislava i tatu Darka, predstavljena na po desetak strana.

Foto: Moja dugina obitelj / Promo

Kako se navodi u slikovnici, ove dve porodice nekome umeju biti neobične. Ali, „Roku to ne smeta jer obe mame vole da peku palačinke s bananama koje on obožava“, a „Ani to nikada nije smetalo jer ima dvostruko više ramena za nošenje kad se umori od hodanja“.

Takođe, oba junaka primećuju da puno dece u vrtiću ima mamu i tatu, dok oni imaju „duginu obitelj“, mada još ne razumeju zašto.

U Hrvatskoj burno, u Srbiji skoro neprimetno

Ova, prva hrvatska slikovnica o istopolnim roditeljima predstavljena je nedavno u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a za razliku od bure koju je to izdanje izazvalo u hrvatskoj javnosti, u Srbiji je njena prezentacija protekla prilično mirno, gotovo nezapaženo.

Tom prilikom, jedan od autora, Ivo Šegota, kao i koordinator udruženja „Dugine obitelji“ Daniel Martinović, naglasili su da je cilj slikovnice jačanje socijalne integracije dece koja imaju istopolne roditelje, te promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti.

Ilustracija iz slikovnice Foto: Moja dugina obitelj / Promo
Ilustracija iz slikovnice

Ona se u Srbiji neće naći u slobodnoj prodaji, već će svim zainteresovanima biti dostupno njeno elektronsko izdanje, a slična situacija je i u Hrvatskoj.

Deljenje školama i vrtićima

Prema rečima Martinovića, prvih 500 slikovnica u Hrvatskoj podeljeno je za svega mesec dana. One su uglavnom dodeljene školama i vrtićima, koji su pokazali interes i zatražili je.

Ipak, sama najava ovakvog poteza na noge je podigla članove udruženja Vigilare koji su pisali ministarki obrazovanja Blaženki Divjak, piše hrvatski „Večernji“ portal.

– Udruženje „Dugine obitelji“ javno je istaknulo da neće samoinicijativno slati slikovnice, već da će slikovnica biti dostupna svima koji je žele nabaviti tako da nemam nameru mešati se u lične odluke roditelja i njihove dece – poručila je ministarka Divjak za „Večernji“ i naglasila da će roditelji imati pravo da odluče da li žele da ta slikovnica bude čitana i u onim vrtićima ili školama koji su dosad pokazali interes za nju.

Foto: Moja dugina obitelj / Promo

U planu je i priprema nastavka, ali i izdanja na srpskom

Koordinator udruženja „Dugine obitelji“ Daniel Martinović za „Blic“ je otkrio buduće planove, ali i istakao nadu da će slikovnica ostati besplatna.

– Ako budemo morali da je naplaćujemo, nadamo se da će to biti simbolična cena koja će pokriti samo troškove štampe i distribucije. Planiramo i nastavke, voleli bi da Roko i Ana, likovi iz prve slikovnice, dožive još mnoge avanture – kaže Martinović.

Foto: Moja dugina obitelj / Promo

Ilustracije su, dodaje, dostupne na njihovoj veb stranici, a nada se da će u budućnosti osigurati sredstva za štampu i širu distribuciji izvan Hrvatske.

Uskoro i na srpskom

– Pripremili smo i prevod na srpski, te želimo da barem digitalna verzija slikovnice, bude dostupna na vebu svima koji žele da je preuzmu i čitaju na tabletima i računarima – ističe Martinović.

On kaže da su zadovoljni kako je proteklo predstavljanje slikovnice u Hrvatskim gradovima, ali i u srpskoj prestonici.

Foto: Moja dugina obitelj / Promo
„Ana ima najbolje tate na svetu“

Rekacije pozitivne

– Reakcije su većinom pozitivne, a posebno nas vesele povratne informacije od duginih porodica iz manjih mesta, kao i pitanja istopolnih parova o mogućnostima roditeljstva i našim iskustvima što se tiče porodičnog života. U planu su nam predstavljanja i u drugim gradovima u Hrvatskoj, poput Splita, ali idemo uskoro i u Sarajevo. Primili smo upite i iz drugih gradova u regionu – kaže on.

Izvor: Blic

Nastavi da čitaš
Slične teme...
1 Komentar

1 Komentar

  1. Dale

    6. maja 2018. u 10:17

    Roditelj dolazi od reči roditi!!!
    Deca nastaju od majke i oca. Svi oni koji nisu to, a u pravnom su odnosu uloge partnera od oca ili majke su STARATELJI, ukoliko ne postoje opstrukcije po najboljem interesu deteta!!!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh