Povežite se sa nama

intervju.rs

Rođak Tamare Vučić nije izbacio samo Desanku, učinjen je obrazovni MASAKR

Društvo

Rođak Tamare Vučić nije izbacio samo Desanku, učinjen je obrazovni MASAKR

Izbacili su Desanku Maksimović, ali kao da to nije dovoljno, srednjoškolci neće čitati ni dela mnogih drugih velikana srpske, ali i svetske književnosti. I to sve zato što rukovodioci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na čelu sa dr. Zlatkom Grušanovićem, inače rođakom Tamare Vučić, ne smatraju ova dela značajnim.

Foto / Zorana Jevtić

Pored Desanke Maksimović izbačeni su i mnogobrojni pisci srpske, ali i svetske književnosti. Tako gimnazijalci neće u okviru školskog programa čitati Ćosićevo „Vreme smrti“, „Jazavca pred sudom“ Petra Kočića, „Vođu“ Radoja Domanovića, Nušićevog „Narodnog poslanika“, „Starac i more“ Hemingveja, Tolstojev „Rat i mir“…

Na čelu Zavoda za unapređivanje obrazovanja koji je ove odluke doneo stoji samoproglašeni pisac Zlatko Grušanović. Njegova autobiografska drama „Moskvičem do pakla“ predstavljena je prošle godine publici u Beogradskom dramskom pozorištu. Njegovo delo je istinita priča o njegovoj saobraćajnoj nesreći, gde je on vozio kola, a poginula je njegova devojka. Kako nezvanično saznajemo, naređenje da se predstava radi došlo je od samog vrha gradske vlasti, od Gorana Vesića lično.

– Autobiografski je u autentičnoj emociji, ostalo je umetnički čin glumačke ekipe i reditelja. Likovi, radnja i zaplet su isključivo u dramaturškoj funkciji. Saobraćajna nesreća pri brzini od 48 na sat i jedan život je nestao. To je autobiografski. Emocije, lirski pasaži i ceo komad je u funkciji smisla i besmisla, života i neživota, a pre svega odgovornosti prema preživljavanju koja usledi posle svake nesreće – izjavio je Grušanović za Blic.

Da li je ovakav kadar, pun samoproglašenih pisaca, zaista kompetentan da donosi odluke koje se tiču obrazovanja naših budućih naraštaja?

Spisak koji već danima kruži po tviteru i koji predstavlja listu dela koja je iz školskih udžbenika izbacio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja poklapa se sa onim koji su objavile „Novosti“.

Studenti srpske i komparativne književnosti sa Novosadskog univerziteta, koji su pokrenuli i peticiju za vraćanje Desankine poezije, napravili su spisak dela koja će iz školskih programa biti izbačeni.

– Iz prvog razreda Gundulićev „Osman“, iz drugog Jakšićeva drama „Jelisaveta, kneginja crnogorska“, i roman „Bakonja fra-Brne“, dela Mopasana, Šandora Petefija, Mažuranića, Prešerna, a roman „Kad su cvetale tikve“ postao je izborni“.

Iz programa za treći razred je, kako navode, izbačen „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića, zbirka „Ex ponto“ Andrića, ali i Lorka, Verlen, Matoš, Cesarić, Cankar, Veljko Petrović.. Nema više mesta ni za „Jamu“ Ivana Gorana Kovačića, ni za poeziju Daviča, ali ni za Vinavera, Dedinca, Drainca i Rastka Petrovića.

Plan četvrtog razreda isključuje „Kalenić“ Vaska Pope, „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića, dela Ćopića, Isakovića, Bećkovića, Ranka Marinkovića i Vesne Parun. Osim „Proljeća Ivana Galeba“ premeštena u izborni program su i dela „Lelejska gora“ i „Upotreba čoveka“.

Postavlja se pitanje šta im to u ovim delima koje su čitale generacije đaka, zašto srednjoškolci neće čitati „Vođu“ Radoja Domanovića i Nušićevog „Narodnog poslanika“ – da li zato što neodoljivo podsećaju na stvarnost koju živimo ili zato što ih zaista ova epohalna dela smatraju nebitnim.

Izvor / direktno.rs

2 Komentara

2 Comments

  1. Danica Petrović

    9. juna 2020. u 12:14

    Nisam znala da je po sredi rođak gospođe Đukanović Vučić, ali me nije začudilo. ZUOV je odavno centar za destrukciju srpskog školstva. Treba pogledati koliko su izmena u poslednjih 10 godina uneli u osnovne škole. Reč je o stotinama izmena i to ne prestaje. Menjaju se planovi, programi, standardi, ishodi. Tako je osnovno školstvo pretvoreno u jebo lud zbunjenog, plan rada u zbrkata na jajcata, a iza svega stoji veliki biznis povezan sa stranim izdavačima. Novi plan zahteva nove udžbenike. A to plaćaju i to papreno, roditelji. Svaka šuša može da piše plan po sopstvenom nahođenju. Svaka šuša može da naručuje udžbenike po sopstvenom nahođenju, pošto se planovi menjaju svake godine i udžbenike ćemo menjati svake godine. Sve to će da plate osiromašen roditelji. Taj kriminal se odavno sprovodi u osnovnim školama, a sad je došao red i na srednje. Pogledajte samo kako izvrtopičena predstavnici ZUOVa objašnjava ishode. Ne treba profesor da daje učenicima objašnjenja o književnom delu. Treba nedovoljno obrazovan samostalno da izvede zaključke o nečemu što nedovoljno poznaje i najčešće ne razume. Ishodi su kaša, smuti pa raspi. Takvom destrukcijom dobićemo legije nedovoljno obrazovanih, a umišljenih, jeftinu radnu snagu, glupake kojima je lako upravljati. Kako najavljuje ministar Kvarcović dobićemo holograme i robote, deci činjenice i sadržaji nisu potrebni, a preCednik najavljuje da će naša deca morati da rade svakog dana u fabrikama, na njivama i sl. Sve se to jedno s drugim savršeno uklapa. A zašto Đukanović rođak u tome. Pa destrukcija školstva se vrši i u Crnoj Gori. Zašto bi mi bili izuzetak?

  2. miha bukovac

    11. juna 2020. u 04:14

    Ako se već mogu kupovati srednjo obrazovne (i „visokoškolske“) diplome na pijaci (i cena im sve više pada – to je i demokratski) zašto bi se deca mučila čitajući ove „izbačene“ (ako neko hoće da ih čita – niko mu ne brani, neka čita! (Kao – recimo i Tomu majmuna Nikolić-a, ko hoće da ga čita – neka izvoli i neka ga čita!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Na Vrh