Povežite se sa nama

PLAN DŽIHADISTA NA KiM: Bojnim otrovom udariti na Srbe!

Vesti

PLAN DŽIHADISTA NA KiM: Bojnim otrovom udariti na Srbe!

Pišu/D. Zečević i R. Dragović

Optužnica protiv šestočlane grupe islamskih ekstremista u Prištini otkrila njihove namere da izazovu scenario nalik pogromu iz 2004. godine. Uhapšeni Bujar Behrami policiji u Prištini otkrio detalje osmišljenih udara.

Iza planova za napade na Izraelce, Srbe i snage Kfora na Kosovu i Metohiji ove i prošle godine krila se opasna grupa džihadista čija je namera bila izazivanje scenarija nalik pogromu od 17. marta 2004. godine. Da bi što efikasnije sproveli svoj pakleni plan, pokušali su da nabave eksploziv i bojne otrove u Albaniji, a cilj im je bio stvaranje atmosfere haosa i nasilja.

Do ovih šokantnih informacija došlo je kosovsko tužilaštvo u okviru istrage protiv nedavno uhapšene šestočlane grupe islamskih ekstremista. U optužnici protiv članova ove ćelije, koja je predata kosovskom pravosuđu prošle sedmice, prema navodima prištinskih medija, decidirano je navedeno da su optuženi pokušali da izvedu terorističke napade na Kosovu. U optužnom aktu detaljno je opisano na koji način su birali mete, kakvi su im bili planovi, ali i kako su njihove akcije finansirane.

Prema navodima štampe na albanskom jeziku, Bujar Behrami, jedan od optuženih terorista, policiji je otkrio sve detalje vezane za planiranje napada, regrutaciju bombaša, kao i načine na koje su pripadnici ove grupe pokušali da nabave oružje, eksploziv i bojne otrove. To međutim nije sve, jer, kako se tvrdi u optužnici, Behrami je pokušao da formira grupu „Pomagači Islamske države u zemlji orlova“, koja bi delovala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.

– Istragom je utvrđeno da je ovoj grupi Islamska država prebacila oko 9.000 evra za finansiranje napada. Planirali su i da napadnu dva ugostiteljska objekta u Gračanici, kao i pravoslavnu crkvu u Kosovskoj Mitrovici – navedeno je u optužnici koju detaljno prenose prištinski mediji. – Terorističke akcije planirane su u vreme verskih praznika. Članovi ove opasne grupe na „Guglu“, „Vikipediji“ i drugim sajtovima prikupljali su informacije o srpskim crkvama i tačnim lokacijama gde se nalaze.

Oni su razradili plan napada na verske objekte u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Peći i Prizrenu i to na velike crkvene praznike. U dokumentima tužilaštva navedeno je i da su se suočili sa ozbiljnim problemom – regrutacijom sledbenika. Tokom boravka na Kosovu i Metohiji nisu uspeli da pronađu ljude zainteresovane da budu bombaši samoubice.

Scenario haosa i nasilja, kako je detaljno opisan u optužnici tužilaštva iz Prištine, prema saznanjima „Novosti“, za dlaku je izbegnut početkom ove godine. Plan terorista je bio da na Božić sprovedu niz udara na srpske hramove na Kosovu i Metohiji.

Za glavne mete napada bili su tada određeni manastiri Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, a kao cilj je razmatrana i Crkva Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Srpske službe bezbednosti, međutim, na vreme su došle do informacija o pripremama, o čemu su odmah obavestile Komandu Kfora u Prištini. Od mračnog nauma ekstremisti su odustali tek posle upozorenja Beograda i reagovanja međunarodnih snaga koje su upalile bezbednosni alarm u pokrajini.

Kako su „Novosti“ pisale početkom januara, napad na pravoslavne svetinje bio je deo šireg plana izazivanja nasilja ne samo u južnoj pokrajini, nego i u pojasu uz administrativnu liniju koja Kosovo i Metohiju deli od ostatka Srbije. Džihadisti su pokušali da iskoriste nestabilne unutrašnje prilike u pokrajini i da se najsurovije obračunaju sa Srbima iz pokrajine, ali i sa miroljubivim Albancima koji su na bilo koji način povezani sa ustrojstvom Specijalnog suda za ratne zločine OVK. Širi prsten ove grupe činile su i osobe bliske albanskim ekstremistima, od kojih su mnogi imali ratno iskustvo, ali i kriminalne dosijee.

Da su pripreme za nerede na KiM početkom godine bile u punom jeku bilo je poznato i Komandi Kfora. Komandant međunarodnih snaga u pokrajini general Salvatore Kuoči svoja saznanja podelio je i sa bezbednosnim vrhom Srbije koja je pomogla da namere terorista budu osujećene.

Da je Priština duboko u kandžama terorista poznato je i u Prištini i u Beogradu, ali i na Zapadu, gde je prethodnih godina objavljeno više ozbiljnih bezbednosnih studija sa sličnim zaključkom – Kosovo postaje jedna od najvažnijih filijala džihadista u Evropi. Kao prestonica islamskih ekstremista od 2012. važi Kačanik, koji se pročuo kao grad koji je srazmerno broju stanovnika dao najviše boraca ID na ratištima Iraka i Sirije. Najpoznatiji među njima bio je Lavdrim Muhadžeri, poznat i kao „Kasapin iz Kačanika“, koji je prošle godine ubijen u Siriji.

SRBIJA PRATI KRETANjE TERORISTA

SRPSKE bezbednosne strukture budno prate zbivanja u pokrajini, a posebno delovanje osoba za koja se sumnja da održavaju veze sa ekstremistima. To se pre svega odnosi na bivše vođe OVK, kao i na islamske fundamentaliste, koji su u ratni staž upisali i frontove u Siriji i Iraku. Poraz tzv. Islamske države i vraćanje dobrovoljaca svojim kućama doneli su i rizik od rasplamsavanja terorizma u južnoj srpskoj pokrajini. Deo njih se prividno primirio, ali postoje i oni koji otvoreno promovišu nasilje i ekstremna učenja.

„TAJMS“ : SPREMNI DA UMRU ZA KALIFAT

RATNU školu džihadista na azijskim frontovima prošlo je najmanje 350 izuzetno militantnih Albanaca sa Kosova i Metohije. Poslednje upozorenje o razmerama potencijalnog terorizma na KiM stiglo je iz pera novinara uglednog britanskog „Tajmsa“. Novinar Entoni Lojd objavio je tekst pod naslovom „Džihadisti ID koji su se vratili na Kosovo spremni da umru za Kalifat“. U ovom članku inspirisanom delatnošću Fitima Ljadrovcija, islamiste koji je u dva navrata bio dobrovoljac ID u Siriji, a danas je jedan od najglasnijih propovednika njene mračne ideologije, podseća se da su Albanci sa KiM bili umešani u nekoliko zavera u Evropi, ali i da Priština nema snage da ih procesuira.

novosti.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh