Povežite se sa nama

OTKRIĆE U POŽAREVCU: Ukazali se likovi svetaca dok je krečena kapela!

Foto/Večernje novosti

Religija

OTKRIĆE U POŽAREVCU: Ukazali se likovi svetaca dok je krečena kapela!

Piše / D. Novković

Prilikom obnove kapele u požarevačkom garnizonu, posle otpadanja maltera, otkrivene freske na opšte iznenađenje meštana pišu NOVOSTI.RS

Scena slična onoj iz filma „Vreme čuda“, kada nova vlast kreči zidove crkve, a freske se na opšte iznenađenje meštana sela Vitanija iznova pojavljuju, viđena je ovih dana i u Požarevcu. Radnici koji obnavljaju vojnu kapelu u zgradi Komande požarevačkog garnizona ništa manje nisu bili iznenađeni kada su se likovi svetaca pojavili pošto je sa zidova počeo da otpada malter. Pretpostavljajući da se radi o vrednim delima, radnici su nastavili pažljivo da uklanjaju malter sa zidova i tavanice, na kojoj su se, takođe, pojavile freske. Sada se čekaju procene stručnjaka o starosti i poreklu ovih dela.

 Između mnogobrojnih verskih prizora, na freskama su naslikani likovi svetaca Kozme i Damjana, Isusa Hrista, Bogorodice i prosvetitelja Svetog Save.

– Otkriće ovih fresaka veliki je duhovni događaj ne samo za nas, već i za sve Požarevljane. Planiramo da sve freske kompletno obnovimo, ali ne na svoju ruku, pa zato sada čekamo stručnjake iz nadležnih ustanova. Oni će napraviti plan obnove i nadzora nad ovim radovima – kaže za „Novosti“ Goran Marić, član Upravnog odbora Vojnog sindikata Srbije.

 

Ulaz u Komandu garnizona

On dodaje da će po završetku obnove svi građani moći da obilaze ovu vojnu kapelu i razgledaju freske na zidovima.

Prostor vojne kapele nalazi se u Komandi garnizona Požarevac, u zgradi koja je zidana tridesetih godina prošlog veka. Završena je pred početak Drugog svetskog rata, a posvećena je svecima Kozmi i Damjanu. Taj hram pripadao je eparhijskom kompleksu, ali crkva ga nikad nije koristila, već su se tokom rata u nju uselili Nemci, a po njegovom završetku koristila ga je Vojska. Zidan je u srpsko-vizantijskom stilu, a freske je oslikalo nekoliko ruskih freskopisaca.

 

Ikone u vojnoj kapeli

VELIKA POMOĆ DONATORA

U vojnoj kapeli, osim fresaka, nalaze se ikone i sve što je neophodno za služenje verskih obreda, dok je oltar u manjoj prostoriji.

– Do sada smo završili oko 90 odsto radova, preostali su još samo neki građevinski, kao i restauracija fresaka na zidovima i tavanici. Sve to obavili smo uz pomoć donatora, koji su na pravi način shvatili vrednost ovog prostora i odlučili da nam pomognu – kaže Marić.

NOVOSTI.RS

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Religija

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh