Povežite se sa nama

Otvaramo Partizanovu crnu knjigu transfera: 6 imena, nestali milioni, koliki je dug?

Sport

Otvaramo Partizanovu crnu knjigu transfera: 6 imena, nestali milioni, koliki je dug?

Ekskluzivno donosimo podatke dok se na stadionu u Humskoj češljaju papiri prethodne uprave – otkriva TELEGRAF.RS

Koliko iznosi trenutni dug Partizana, ko mu je kumovao, ko je pravio greške u koracima i izvlačio ličnu korist, ko nije ispunjavao obaveze prema kući čiji je domaćin i državi čiji je stanovnik?

Đurić, kome se sportski rezultati tokom mandata ne mogu osporiti, dok je organizaciono Partizan doveo do pustoši, tvrdi da je sadašnja vrhuška skoro udvostučila nasleđeni dug iz njegovog vremena (18.000.000 evra) i da minus trenutno doseže 32.000.000 evra.

Bivši predsednik Partizana Dragan Đurić, optužio sadašnju upravu da je podigla dug crno-belih na 32 miliona evra; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sa druge strane, aktuelni čelnici uveravaju da je cifra skoro prepolovljena, svedena na 11.500.000 evra, ali da, i pored velikog truda, na dnevnom nivou u klubu “iskaču kosturi iz ormana”, odnosno produkti Đurićevih nečasnih radnji i katastrofalno štetnih ugovora.

Nekoliko puta je Humskoj (od 2014. na ovamo) izvršena revizija poslovanja i po koncu rezultat je uvek bio istovetan: postoje dugovi iz prošlosti, postoje procesi u velikim transferima (velika većina je izgubljena na sudu), koji poput teškog kamena povlače davljenika na dno bunara. Radi se o milionskim prodajama, neisplaćenim provizijama agentima, poslovanjem sa sumnjivim agencijama. Na sve to, nisu plaćane ni redovne komunalne obaveze, porez državi, plate i doprinosi zaposlenima…

Šta je zapravo srž problema? Jasno je ukoliko obratite pažnju na nekoliko višemilionskih transfera iz prošlosti.

1. SLUČAJ ADEM LJAJIĆ

Adem Ljajić; Foto: MN Press

Najtalentovaniji fudbaler Partizana u poslednjih 15-tak godina se 2008. godine obreo u Fjorentini. Do dana današnjeg se vuče dug i prema igraču (13.000) i prema menadžerima.

Crno-beli su dobro prihodovali tada, ali je loš ugovor sa agencijama doveo do suda i pojavljivao se kao sporan prilikom svakog monitoringa.

Nedavno su iz Humske poručili da će sve biti regulisano do leta, kao i da fudbaler iz Novog Pazara ima mnogo razumevanja za klub, jer ima unosan ugovor u inostranstvu.

2. SLUČAJ ALEKSANDAR MITROVIĆ

Aleksandar Mitrović; Foto: MN Press

Partizan je vodio spor sa menadžerskom agenciom “Foot inovation”, jer postoje dva ugovora, od kojih jedan iznosi 25 odsto, a drugi 15 odsto provizija za prihod agencje.

Crno-beli su tada prihodovali 5.000.000 evra na kontro transfera napadača u belgijski Anderleht, no, kompletan posao je doneo više štete, nego koristi klubu iz Humske. Završio je na sudu, upravo zbog spornih ugovora.

3. SLUČAJ KLEVERSON KORDOVA KLEO

Kleo – jedno od najboljih pojačanja u istoriji Partizana, došao je iz Zvezde za džabe, potom postao najbolji strelac kluba i uveo crno-bele u Ligu šampiona; Foto: MNPress

Napadač je prodat 2011. godine u Kinu i bilo je predviđeno ugovorom da u okviru cifre transfera bude isplaćeno 100.000 evra, raspodeljeno po pet odsto, bivšim klubovima napadača (doprinos solidarnosti). Ipak, kineski klub je tada dobio zahtev od Partizana da oni isplate pomenutih pet odsto, iako nisu bili u obavezi, zbog čega su tužili crno-bele. I klub je morao da plati, jer bi kaznom FIFA izgubio i devet bodova u prvenstvu.

4. SLUČAJ MOHAMED MEDO KAMARA

Mohamed Medo Kamara u duelu sa Evandrom na večitom derbiju; Foto: Tanjug/Tanja Valič

U transferu veziste u engleski Bolton prevaren je menadžer, koji je zastupao fudbalera. Sa njim je ugovorena provizija od 100.000 evra, ali tri godine nije dobio ni cent, pa se kamatama došlo do 130.000. Tek 2016. godine dug je podmiren, a sud izbegnut, iako je i tada pretilo oduzimanje šest bodova.

5. SLUČAJ STEFAN SAVIĆ

Stefan Savić doneo je klubu 7 miliona evra od transfera; Foto: MNPress

Transfer defanzivca u Mančester siti (7.000.000 evra) jedan je od najvećih u istoriji kluba i trebalo je u dužem vremnskom periodu sa stabilizuje Partizan.

Od toga je 2.800.000 (40 posto) ugovorom pripadalo BSK Borča, prethodnom klubu igrača, a polovina od te sume menadžeru igrača Bobanu Peličiću. Takođe i deset odsto menadžeru Serdju Bertiju.

Ipak, dobar deo nije poštovan, pa Italijan odlazi na sud, koji nalaže da mu crno-beli sada isplate 500.000 evra, plus još 100.000 evra sudskih troškova.

6. SLUČAJ ANDRIJA ŽIVKOVIĆ

Andrija Živković u suzama na utakmici Partizan – Augzburg; Foto: Marko Todorović

Posao u vezi sa vezistom i danas je definitivno “omča oko vrata” Partizana i jedan od najgorih poslovnih promašaja ikada. Poznato je da su 50 odsto prava na igrača prodata Investicionom fondu menadžera Pinija Zahavija, inače i gazdi kiparskog Apolona, jer je u klubu vladala besparica (1.200.000 evra).

Igrač je potpom “eksplodirao”, vrednost mu ja narasla, a štetne klauzule dovele su do toga da Kiprani tuže i dobiju crno-bele na sudu, potražujući 2.500.000 evra.

BILO JE NEJASNOĆA I U TRANSFERIMA JOVETIĆA, LOMIĆA, GULANA…

U Humskoj su od tranfsera stvoreni milioni evra, ali klub ima ozbiljan dug; Foto: Marko Todorović

I to nije sve, bilo je nejasnoća i u transferima Stevana Jovetića, Marka Lomića i Branimira Bajića u Koblenc, Nikole Gulana… Postojali su i dugovi prema privrednim subjektima. Postojali dugovi i prema, recimo, aviokompaniji, koja je prevezla tim u Milano, na meč Lige Evrope sa Interom 2012. godine (30.000).

Javio se zatim i hotel sa Zlatibora, potražujući 20.000 evra na konto letnjih priprema. Bilo je tu i pozajmica članova UO u teškim vremenima, posle čega su “iskakale” menice, kada je došlo do promene Uprave (nekoliko puta po 100.000 evra).

SADAŠNJA UPRAVA: DUG JE 11.500.000, A NE 32.000.000 EVRA

Sadašnja uprava Partizana tvrdi da je dug smanjen, ali da i danas osećaju posledice lošeg rukovođenja Dragana Đurića; Foto: partizan.rs

Šta o svemu kažu sadašnji čelnici Partizana, kako odgovaraju na tvrdnje bivši da su dodatno „nakalemili“ dugovanja?

Tvrde da je Dragan Đurić ostavio pustoš i skoro 18 miliona evra duga, da nije govorio istinu kada je rekao da dolaze sredstva za naplatu i da je realni dug samo 12 miliona evra. Štaviše, uverevaju da su se od dolaska u klub 2014. godine suočavali sa „Đurićevim nedomaćinskim poslovanjem“ potražiocima, prevarenim klubovima, agentima, zaostalim platama zaposlenih, dugovima za porez državi u visini od dva miliona evra, bivšim igračima…

– Uvek se za kritike javljaju isti ljudi, “partizanovci” koji kritikuju klub kada nešto ne ide kako treba, kada postoji problem. Nikada se ne javljaju kada se veže deset pobeda, osvoji dupla kruna, pobedi derbi ili dovedu dobri igrači. Samo čekaju suprotno!

– Kada surovi jezik brojki i činjenica zaboli, bivši taksista, a sadašnji pravosnažno osuđeni nanogični pritvorenik, tkački radnik i unesrećitelj svega čega se latio, panično, u strahu od nekih novih istražnih radnji, poseže za krezubim rečima, ističući da je dug Partizana 32.000.000 evra – nameračio se potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić na bivšeg predsednika Dragana Đurića.

Milorad Vučelić i Dragan Đurić; Foto: Marko Todorović

Možete li onda da nam kažete koliko iznosi trenutni dug Partizana?

– Više puta sam u javnosti govorio o dugovima, koji su nam ostavljeni od strane Đurićeve Uprave, o čemu možete i pozivam vas da se javno informišete. Danas Partizan nema 18 miliona evra duga, koliko nam je ostavio Đurić, na dan 31. decembar 2014. godine. Dug je nešto više od 11 mliona evra i to je jedina istina! Toliko jezivo tupo, kao nesklad boje odela koja nosi, deluju njegove neuke izjave da, što reče Njegoš: “Usred podne da ga čovjek sretne, sva bi mu se koža naježila”. U toj Đurićevoj oholoj taštini obmane, sričući rijaliti saopštenja, a u nemoći da bilo koju činjenicu ospori, zaboravlja čak i ono što mu osnovoškolci mogu reći: „Pokoljenja djela sude, što je čije – daju svjema“ – zaključio je u svom stilu Vuletić.

Šta je istina, ko je u pravu, koliko zaista iznosi dug Partizana i šta vi mislite o različitim stavovima i tvrdnjama bivše i sadašnje Uprave crno-belih, napišite nam u komentarima ispod teksta.

TELEGRAF.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Sport

Na Vrh