Povežite se sa nama

intervju.rs

Od Vučića 360 miliona, a od Vranja – PLJUNI PA ZALEPI

FOTO / Info Vranjske

Politika

Od Vučića 360 miliona, a od Vranja – PLJUNI PA ZALEPI

Iako potpuno neverovatno, ipak se dešava – u susret otvaranju novog Pozorišta, kada se očekuje i dolazak predsednika Vučića, u sred Vranja prave se nova Potemkinova sela piše portal infovranjske.rs

Naime, neko je ustanovio da i Vođa mogao da se potrese ako pored novog Pozorišta vidi zgradu starog hotela, nekadašnju kockarnicu, pa je rešio, ni manje ni više, nego da po njoj izlepi tapete!

Doduše, ove vranjske tapete više liče na mušemu, ali nije u redu ni cepidlačiti.

Dakle, ponovo – vlast lepi tapete po zidovima ranije kockarnice, zapravo sale starog hotela, da Vučić ne vidi krš u koji dolazi!

Zgužvani zidovi lažne stvarnosti u Vranju / FOTO / Info Vranjske

I to javno, ne skrivajući se ni od koga!

Vranjanci koji su pratili „potemkinizaciju“ zgrade bili su blago rečeno šokirani.

Dva starija prolazniika su se krstila, šaljivdžije su pitale šta će se desiti ako Vučić zatraži da se otvori prozor, dok su mlađi radili selfie.

Ova metoda, u narodu poznata kao „pljuni pa zalepi“, ne koristi se u javnoj upotrebi već vekovima, a što nije smetalo gradskoj vlasti da je vaskrsne i ponovo upotrebi.

Vlasti fasadu bukvalno prelepljuju nekom vrstom tapete koja bi verovatno trebalo da posluži za bolji umetnički dojam gostiju, a naročito lično predsednika Aleksandru Vučiću čiji se dolazak sa nestrpljenjem očekuje.

Možda Vučić neće, ali je građanima ostalo samo da se krste, i levom i desnom, i da se mole da pošast koja ih je snašla što pre prođe.

Podsetimo, u obnovu Pozorišta potrošeno je 360 miliona, pretežno para države Srbiije.

Lepo, od Srbije 360 miliona, a od Vranja pljuni pa zalepi!

POTEMKINOVA SELA

Sve ovo podseća na period XVIII veka kada je Grigorije Aleksandrovič Potemkin, ruski knez, omiljeni saradnik carice Katarine, stanje u Novorusiji prikazivao idilično, gradeći duž puta kojim je carica prolazila i naselja, koja su bila samo prazne dekoracije (kulise).

Seljaci dovedeni iz drugih krajeva, u svečanim, prazničnim odelima i sa buketima poljskog cveća, dočekivali su caricu Katarinu na pojedinim stanicama, da bi odmah zatim bili prebacivani dalje prema Krimu i pojavljivali se u istoj ulozi više puta.

Ovaj istorijski osvrt zvuči poznato, pa nije zgoreg pomisliti da su gradski vlastodršci Vranja baš tu pronašli inspiraciju u delima ruskog kneza.

 Izvor/infovranjske.rs

Tapete umesto zidova, za doček Vučića

Tapete umesto zidova, za doček VučićaVranje, 15. oktobar, 2019.

Posted by Новине ВРАЊСКЕ – Novine VRANJSKE on Уторак, 15. октобар 2019.

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh