Povežite se sa nama

NAJNOVIJI DOKAZ KOJI POTVRĐUJE DA JE STEPINAC ZNAO ZA USTAŠKA ZLODELA NAD SRBIMA! Ovaj DOKUMENT morate da pročitate!

Trezor

NAJNOVIJI DOKAZ KOJI POTVRĐUJE DA JE STEPINAC ZNAO ZA USTAŠKA ZLODELA NAD SRBIMA! Ovaj DOKUMENT morate da pročitate!

Nakon što su konačno isplivali dokazi da je Alojzije Stepinac, kojeg Hrvatska želi da proglasi za svetitelja, znao za sva zlodela koja su se dešavala u Jasenovcu, espreso.rs vam otkriva još jedan dokaz.

Piše/Darko Zlojutro

Naš portal došao je u posed dokumenta u kome se jasno vidi da je kardinal Alojzije Stepinac, ne samo što je znao, već je i izdavao potvrde za masovno pokrštanje Srba u NDH i njihov prelazak u katoličanstvo.

 U dokumentu do kojeg je ekskluzivno došao naš portal jasno se vidi da je kardinal Stepinac dao zeleno svetlo na pokrštavanje srpske porodice Meandžija.

Ova porodica iz okoline Gline je 28.11.1941. godine pokrštena, a da srpska pravoslavna porodica, koja je do tada slavila Svetog Jovana pređe u katoličanstvo mur je dao lično Alojzije Stepinac.

Pokatoličavanje Srba na području Nezavisne Države Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata (1941-1945) bilo je sastavni deo antisrpske politike ustaškog režima i antipravoslavne politike Hrvatske katoličke crkve.

Pokatoličavanje je bilo osmišljeno i sprovođeno u sklopu ustaške strategije rešavanja srpskog pitanja u Hrvatskoj, po kojoj je jednu trećinu Srba trebalo pobiti, drugu trećinu proterati, a preostalu trećinu pokatoličiti i pohrvatiti. Po tom osnovu, pokatoličavanje je predstavljalo sastavni deo genocidne politike ustaškog režima prema srpskom narodu.

Radi što bržeg pohrvaćivanja, ustaški režim je početkom 1942. godine stvorio takozvanu Hrvatsku pravoslavnu crkvu, koja je trebalo da posluži kao dodatno sredstvo za sprovođenje asimilacije.

Prisilno pokrštavanje Srba

Prisilno pokrštavanje Srba foto: Wikipedia

Prinudno pokatoličavanje pravoslavnih Srba, odnosno njihovo prisilno prevođenje iz pravoslavlja u katolicizam, sprovođeno je sistematski, uz upotrebu svih sredstava i uz učešće državnih i vojnih vlasti NDH, kao i znatnog dela katoličkog klera.

U tome se posebno istakao klerofašista Janko Šimrak, grkokatolički križevački biskup, koji je počevši od 1941. godine, zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem učestvovao u radu posebnog odbora za sprovođenje pokatoličavanja.

Alojzije Stepinac u pismu papi Piju XII u pismu od 18. maja 1943. godine navodi da je U NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Pokrštavanje je vršeno nasilno, jer mnogi Srbi nisu imali izbora, mogli su ili da budu pokršteni ili da budu ubijeni. Dosta ih je, čak, pobijeno i posle pokrštavanja.

Pogledajte dokument koji dokazuje da je Stepinac bio aktivan u pokrštavanju Srba:

Foto: espreso.rs / Darko Zlojutro

espreso.rs

Nastavi da čitaš
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Trezor

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh