Povežite se sa nama

intervju.rs

NAJBRUTALNIJI PLAĆENI UBICA RADIO ZA DRŽAVU: Kako se Sretko Kalinić iživljavao nad Legijinim vojnicima

Crna hronika

NAJBRUTALNIJI PLAĆENI UBICA RADIO ZA DRŽAVU: Kako se Sretko Kalinić iživljavao nad Legijinim vojnicima

Glavni egzekutor „zemunskog klana“, na osnovu ratnog iskustva u Krajini i Bosni, 1994. godine dobio posao u kampu „crvenih beretki“ na Tari, gde su se obučavali novi polaznici.

 Sretko Kalinić zvani Zver, ozloglašeni plaćenik „zemunskog klana“, pre nego što je postao najpoznatiji ubica sa ovih prostora bio je na platnom spisku države, otkriva KURIR.RS

Naime, kako KURIR.RS saznaje, Sretko Kalinić je jedno vreme radio u Jedinici za specijalne operacije, čuvenim „crvenim beretkama“, gde je bio zadužen za obuku novih polaznika.

-Kalinić je kandidate polivao vodom, budio ih tako što je pucao u spavaoni, terao ih da po najvećem minusu celu noć rasklapaju oružje

Često bio kažnjavan

– Malo ljudi zna da je Kalinić bio instruktor u „crvenim beretkama“. To je bilo 1994. godine, u kampu na Tari. Istina je da se nije dugo zadržao u jedinici, ali je kasnije to u medijima zloupotrebljavano da bi se jedinica satanizovala. Tačno je da je radio kao instruktor, ali nikad nije bio pripadnik JSO – kaže naš sagovornik.

On objašnjava da je Kalinić obučavao buduće pripadnike jedinice koji su prolazili tzv. dril, pošto je već imao ratno iskustvo u Krajini i Bosni.

– Kalinić je prošao obuku za „crvene beretke“ u Brušku u Hrvatskoj. Učestvovao je na ratištima u Krajini i Bosni i to ga je preporučilo da bude instruktor, tada je sve još bilo u povoju – kaže naš izvor i objašnjava:

– U kampu Kapetana Dragana Kalinić je na obuci često kažnjavan. Za najmanju grešku radio je bezbroj sklekova, a kad ni to nije pomagalo, na leđa su mu stavljali betonsku ploču. Bio je nedisciplinovan, ali je sve kazne odrađivao sa osmehom. I tada se još videlo da je on u suštini običan psihopata.

Mnogi otišli zbog njega


Svoju pravu prirodu, po kojoj je kasnije postao poznat, Kalinić je pokazao u kampu „beretki“ na Tari.

– On je tamo sve polaznike brutalno kažnjavao. Iživljavao se na svakom bukvalno. Morali su zbog najmanje sitnice, a često i zbog njegovog kaprica zimi da po celu noć sastavljaju i rastavljaju pušku na debelom minusu. Polivani su vodom, budio ih je tako što je pucao u spavaoni. Zbog njegove torture tridesetak sposobnih momaka se već bilo razdužilo. Na kraju su ga svi zamrzeli i bio je prinuđen da napusti jedinicu – ispričao je naš sagovornik.

Kako je počeo da radi za „zemunce“

BIO DRVOSEČA, ŠIPTAR GA UPOZNAO NA SLAVI

Kalinić je bio glavni egzekutor „zemunskog klana“. A za njih je počeo da radi sasvim slučajno. Naime, vođe klana Spasojević i Luković sreli su Kalinića prilikom odlaska u rodnu Medveđu, kad su došli na slavu kod prijatelja. Taj prijatelj držao je pilanu u kojoj je Kalinić radio kao drvoseča. Pričajući o svom ratovanju u Hrvatskoj, šefovi „zemunaca“ shvatili su o kakvom se čoveku radi i tu su ga zavrbovali. Ubrzo su ga doveli u Beograd, a kasnije su ga prebacili u Novi Sad.

Kalinić o ubistvu Zorana Savića

SEKIROM SAM SEKAO ŠODERA, PA MU ČEKIĆEM LOMIO KOSTI

Sretko Kalinić bio je zver od čoveka. U stvari, zver je blaga reč, rekao je za Kalinića na suđenju svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi. Da bi dočarao svoju izjavu, prepričao je jedan njihov razgovor.

– Trebalo je da budeš kraj mene dok sam sekirom sekao Šodera, pa spaljivao, ali kosti nisu htele da gore, pa sam morao macolom da ih lupam – ispričao je Bagzi šta mu je Kalinić rekao o ubistvu Zorana Savića.

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Crna hronika

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh