Povežite se sa nama

intervju.rs

Milivojević: Odluka o Kosovu već doneta, sad se traži alibi

maxresdefault

Društvo

Milivojević: Odluka o Kosovu već doneta, sad se traži alibi

Politički analitičar Cvijetin Milivojević, govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnjim dijalogom o Kosovu, izjavio je da to nije dijalog o opstanku Kosova, već dijalog o odricanju od Kosova.

Milivojević za N1 kaže da je jedna od tajni dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) u minimizaranju nekih tema koje su bile bitne građanima.

„SNS beži od odgovora na te teme, nikad nismo čuli šta nude kao rešenje za Kosovo, osim što nipodaštavaju sve one pre njih. Sad traži alibi, ovo je pokušaj za nešto što sledi i za šta je predsednik već doneo odluku – a to je da je prioritet EU, što u prevodu znači pravno obavezujući sporazum sa Kosovom“, smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, normalno  bi bilo da građane pitate za šta ste, a ne da odluku koju ste već doneli testirate i tražite alibi tako što uvlačite opoziciju, nacionalne i državne institucije, nevladin sektor.

„Tražite od njih podršku za ono što ste već odlučili. Zašto niste tražili unutrašnji dijalog pre potpisivanja briselskog sporazuma“, pita se Milivojević.

Osim tog razloga, navodi da je protiv unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i zbog toga što bi, kako kaže, to bio monolog, a ne dijalog.

„Zatim, opozicija bi se učešćem u dijalogu samougasila jer bi dala alibi. Ozbiljan problem je i kršenje Ustava“, kaže Milivojević.

Dodaje da treba izabrati ono što je srpski interes, a to je prema njegovom mišljenju „da Srbija razmišlja o sebi“.

Tadić ne može da povede opoziciju

Na pitanje o izjavi lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića da je opozicija blizu dogovora o zajedničkom nastupu na beogradskim i parlamentarnim izborima, Milivojević smatra da Tadić „ima malu stranku koja ne može da povede opoziciju“.

„Drugo, način njegovog ophođenja sa Demokratskom strankom je očigledno način koji demokrate ne prihvataju. Dalje, otkud njemu pravo da kaže ko može u njegov front“, kaže on.

Milivojević smatra da „ne treba silom terati opoziciju da se ujedinjuje“.

„Treba napraviti dve, možda čak i tri kolone, ali koje će imati obavezu da posle izbora naprave koaliciju. Verovatno da bi imali šansu da zajedno formiraju vlast posle izbora“, zaključuje on.

O zastarelosti slučaja malog Alekse

Govoreći o zastarelosti slučaja malog Alekse, Milivojević je rekao da to ne čudi imajući u vidu stanje u pravosuđu.

Takođe podseća da ni Skupština Srbije nije usvojila takozvani Aleksin zakon.

On je naveo primere zastarelosti slučajeva nekih biznismena, konstatujući da ti primeri govore da postoji i direktno političko mešanje u pravosuđe.

Izvor: N1 Beograd

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh