Povežite se sa nama

intervju.rs

Kratka analiza naše bolesti: Srbija – sveopšti imaginarijum

Kolumne

Kratka analiza naše bolesti: Srbija – sveopšti imaginarijum

Za intervju.rs piše: Ivan Vučković

Znamo da je „čuveni televizijski mag“ Željko Mitrović svoj „prostor“ za skladištenje svih čovekovih mentalnih bolesti nazvao imaginarijum. Taj termin bi, sam po sebi, trebalo da označi neku vrstu televizijskog šoua, odnosno, on upućuje da ono što se nameće da pratimo zapravo nije sasvim realno te se u startu ukazuje na drugu stranu – naš, realni život.

„hleba i igara“ / Željko Mitrović

Sa druge strane – u toj svakodnevnoj realnosti – mi živimo zapravo imaginaciju realnog. Polovina građana Srbije diže kredite kako bi se deci priuštile knjige za školu dok, ista ta naša deca, sluđena nekakvim pseudo-vrednostima o lagodnom životu u Dubaiju ili Monaku, grade svoje idole kroz srpsku verziju Bolivuda i lažnih nadanja i vrednosti. Umetnice najstarijeg zanata i mentalno obolele nakaze 24 h dnevno ispunjavaju prazninu u nama. Ako već nemamo za more i nov auto – možemo bar da bacimo pogled u taj lepši svet imaginarijuma sa nadom da ćemo, eventualno, i mi postati oboleli.

Kratka analiza naše bolesti / Zadruga

U selima gotovo da nema dece – gradovi liče na nekadašnje ruinirane mahale sa sve manje ljudi a škole, bolnice i stambena naselja se polako urušavaju i tonu… Ipak, tu je „Belgrade Waterfront“ sa pričom o Evropi i stranim investitorima koji jedva čekaju da reše sve naše probleme te, konačno, u tom celokupnom ludilu, kao šlag na torti koju nemamo – dobijamo bar nešto – „Imaginarijum“. Ona stara Juvenalova „hleba i igara“ dobija ekstremnu dimenziju „u Srba“.

Neka nam se sudba smiluje…

Izvor / intervju.rs

O AUTORU

Ivan Vučković, rođen je 17.04.1987 godine u Boru. 2011. kao prvi u klasi diplomira na departmanu za filozofiju u Nišu sa prosekom ocena 9,45 sa diplomskom temom „Dekartovo učenje o supstanciji – Res Cogitans i Res Extensa“. Nakon osnovnih studija, posle kraće pauze, upisuje master studije i završava u roku sa prosekom ocena 9,74 a na temu „Apsurd kao osnov pobune i volje u filozofiji Albera Kamija“. Objavio je zbirku pesama „Igra Vetrova“ (Skc, Niš, 2010) i tokom studija vodio amaterski kino klub „Makavejev“ na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Foto/Privatna arhiva

Takođe, jedan je i od osnivača fakultetskog časopisa „Nedogledi“ koji je i danas aktuelan. Objavio je veliki broj stručnih tekstova, pesama i kratkih priča u raznim časopisima: Dijalog (Sarajevo), Nedogledi (Niš), Bdenje (Knjaževac / Svrljig), Buktinja (Negotin), Beležnica (Bor). Držao je nekoliko zvaničnih i nezvaničnih predavanja u zemlji i inostranstvu (Francuska). Saradjuje sa profesorom Sepom Gumbrehtom (Stanford, USA) sa kojim je radio i intervju (objavio Rts). Govori engleski i nemački jezik.

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Kolumne

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh