Povežite se sa nama

intervju.rs

KLINCI SE DROGIRAJU U ŠKOLI I PRED POLICIJOM, pa se hvale time na društvenim mrežama!

Društvo

KLINCI SE DROGIRAJU U ŠKOLI I PRED POLICIJOM, pa se hvale time na društvenim mrežama!

Na Instagram profilu „Droga Srbija“ deca iz Srbije hvale se slikama na kojima puše marihuanu ispred policijskog vozila i nasred časa dok nastavnici predaju.

Tinejdžeri u Srbiji drogiraju se u školi nasred časa i pred policijom, a onda se slikaju i tim fotografijama se hvale na Instagram stranici „Droga Srbija“. Na ovom profilu, koji prati više od 1.300 dece širom Srbije, mogu se videti fotografije devojčice koja puši marihuanu ispred policijskog vozila i tajno snimljene slike učenika koji zavijaju džoint na času dok nastavnici nekoliko metara dalje drže predavanje (pogledajte slike).

Da stvar bude još alarmantnija, deca koja su se hvalila konzumiranjem droge nisu ni pokušala da sakriju svoja lica, već su se ponosila time što rade, a administratori tih profila nudili su i poklončiće najvernijim članovima. Inače, ovaj profil je u toku jučerašnjeg dana naprasno ugašen, ali je otvoreno nekoliko novih.

Zbog ovog slučaja, inače, pokrenuta je i policijska istraga (pogledajte okvir), a reagovalo je i Ministarstvo prosvete. Ministar Mladen Šarčević kaže da će prosvetni organi hitno ispitati iz kojih škola potiču skandalozne fotografije i ko ih je napravio.Zanimljivo je da na ovom profilu ima veoma malo komentara, i gotovo isključivo su postavljane slike dece koja pripremaju ili konzumiraju drogu. Nekoliko devojaka, koje su ipak ostavile svoje statuse, zamolile su da ostanu anonimne?! Na nekim fotografijama stiče se utisak da cilj nije bilo konzumiranje narkotika, već namera da se prkosi autoritetima, bilo da se radi o policiji ili nastavnicima u školi.

– Ovo je zaista nezapamćen i skandalozan slučaj i istraga se mora sprovesti što pre! Naš cilj je da podignemo svest o prevenciji i štetnosti svih psihoaktivnih supstanci i da naša deca shvate koliko je to opasno. A ne da to konzumiraju, javno prikazuju, i još se hvale i prkose. Ovaj slučaj se što pre mora ispitati, moramo otkriti sve aktere, ali i škole u kojima se ovako nešto radilo. Naše ministarstvo će se uključiti u istragu i biće pokrenuti svi potrebni postupci, a tražićemo i najstrože kazne za sve krivce – naglašava ministar Šarčević.Psiholog Aleksandra Janković upozorava da su profili na društvenim mrežama na kojima se deca javno hvale upotrebom droge, naročito po školama, poslednji apel nadležnima, ali i roditeljima da se ovakve stvari što pre spreče i sankcionišu.

– Slike narkotika, njihova javna ponuda, objavljivanje cene, javno eksponiranje tinejdžera i provokacija službenih lica koja se vidi na fotografijama su najstravičnija slika našeg društva, koju što pre moramo promeniti. Nedopustivo je da jedan učenik srednje škole na času zavija džoint i slika se sa tabletama, a pogotovo da sve to bez ikakvog problema objavljuje na društvenim mrežama. To spada u ozbiljan kriminal i hitno treba da se sprovede istraga, jer ja smatram ovo kapljicom koja je prelila čašu – ističe Jankovićeva i napominje:

– Do ovakvih situacija dolazimo jer je deci data prevelika sloboda, dobili su i previše poverenja od strane roditelja, ali i zaštite. Ne možete puštati dete u školu bez bilo kakve provere. To je pubertet, period kada su deca željna dokazivanja. Zato mame i tate moraju više da vode računa šta njihova deca rade van škole i u školi, da znaju s kim se druže, šta pišu na društvenim mrežama, da im proveravaju telefone. A u tome podršku moraju da imaju i od prosvetnih radnika, koji su takođe odgovorni za ovakvo ponašanje učenika na časovima, jer red i disciplina moraju da postoje.

MUP: Hitno sprovedena istraga

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) otkrivaju za Informer da uveliko rade na pronalaženju administratora Instagram naloga „Droga Srbija“, kao i na identifikaciji dece sa spornih fotografija.
– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, po nalogu nadležnog tužilaštva, započeli predistražne radnje povodom sadržaja koji je objavljen na Instragram nalogu „Droga Srbija“. Policija radi na identifikaciji osoba sa fotografija, kao i administratora ovog naloga na Instagramu – kažu u MUP Srbije.

INFORMER.RS

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh