Povežite se sa nama

„KAD UĐE U CRKVU, NAROD KAŽE: “EVO GA ĐAVO!“ Pamtimo ga po otužbama za PEDOFILIJU, a sada od TERORA VLADIKE beže i meštani i monahinje!

Foto/Blic.rs

Religija

„KAD UĐE U CRKVU, NAROD KAŽE: “EVO GA ĐAVO!“ Pamtimo ga po otužbama za PEDOFILIJU, a sada od TERORA VLADIKE beže i meštani i monahinje!

Piše:  BRANKO JANAČKOVIĆ

Crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji se pobunio protiv vladike Pahomija i dešavanja u vranjskoj eparhiji, smenjen je pre nekoliko dana po kratkom postupku rešenjem koje je potpisao upravo vranjski vladika. Pahomije se se već godinama nalazi u središtu raznih afera, ali je ovo prvi put da optužbe na njegov račun stižu iz nekog crkvenog odbora.

Vernici iz ove crkvene opštine navode da su revoltirani odlaskom monahinja iz manastrira Prohor Pčnjiski u Gračanicu, te da su navodno pobegle od bahatog Pahomijevog ponašanja, kako se navodi “glavom bez obzira po istom scenariju od 1992. godine do danas” .

Takođe, traže da se utvrdi ko je naložio da se već godinama seče šuma na planini Kozjak u okolini ovog manastira i da li je sve po zakonu.

„Lakše nam je sa Albancima, nego sa Pahomijem“

Smenjeni predsednik Crkvenog odbora Stojan Stevanović kaže “Blic” da su se obraćali i patrijarhu Irineju, te da su se odlučili da se obrate javnosti jer ništa nije učinjeno.

Foto/R.Irić

– Najpre smo pisali patrijarhu Irineju sa molbom da iskoristi autoritet i spreči tiraniju vladike Pahomija zbog koje pobegoše brojna bratstva, sestrinstva i vernici. Kao po običaju njegova svetost patrijarh srpski nije odreagovao blagovremeno te su sestre otišle u Gračanicu. Posle mesec dana mati Stefanida nam se poverila: Ovde u blizini ima i Albanaca, ali se ovde daleko sigurnije osećamo nego tamo sa vladikom Pahomijem. Ovde smo počele da dišemo. Ja se sada pitam kako smo uopšte mogla tako dugo da živim i preživim tamo sa vladikom Pahomijem – navodi se u saopštenju Crkvenog odbora koji je uoči smene potpisao Stevanović.

Portal “Info Vranjske” pisao je i da je u aprilu da je Igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski, optužila je episkopa vranjskog Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, čime je navodno pronevereno oko 300.000 evra. Zbog toga, ona se sa sestrinstvom manastira preselila u manastir Gračanica, u eparhiju Raško-prizrensku.

Eno ga onaj đavo“

Stevanović tvrdi da zbog raznih afera koje se vezuju za njegovo ime, Pahomije odavno nije rado viđen u narodu.

 – Narod ga više neće, dodajile su im više afere koje se dešavaju već 15 godina. Kada ga vide u crkvi neće da uđu, kažu: „Eno ga onaj đavo“. Toliko je ljudima dojadio. Ako ga ne smene do 1. novembra 2018. godine na dan Svetog oca Prohora Pčinjskog pisaćemo peticiju – kaže Stevanović za “Blic”.

On još dodaje da je rešenje o smeni crkvenog odbora nema ni obrazloženje ni pouku o pravnom leku zbog čega će pisati žalbu Ustavnom sudu.

„Imamo dozvolu Ministarstva za seču šuma“

U eparhiji Vranjskoj pak navode da nema nikakvog osnova za optužbe upućene vladiki Pahomiju.

Crkva u Klinovcu

FOTO: R.IRIĆ / RAS SRBIJA Crkva u Klinovcu  

– Monahinje su otišle na lični zahtev, na osnovu molbe za dodelu kanonskog otpusta iz eparhije Vranjske i prijema u eparhiju u Raško-prizrensku. Takav je i poredak u crkvi – niko ne može nikoga najuriti niti može samostalno otići bez molbe. Sve je ustavno i kanonski, nema nikakve odgovornosti vladike – tvrdi sekretar eparhije vranjske Siniša Piljanović.

Što se tiče seče šume, dodaje, još u martu kada su se pojavile navodne glasine za zlopupotrebu i seču šume, eparhijski upravni odbor formirao nezavisnu komisiju koja je izvršila uvid u materijalno finasijsku dokumentaciju poslovanja šumama eparhije vranjske.

– Seča šume se vrši na osnovu šumske osnove koja je odobrena od nadležnih državnih organa. Saglasnost je dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Uprava za šume 2013. godine. Poštuje se šumski red, ne možemo seći napamet. Svaki mesec imamo kontrole – priča Piljanović i dodaje da pozivaju „državne organi da izvrše kontrolu“.

On kaže da nema osnova za optuživanje vladike za kršenje zakona i kanona crkve i da su neosnovane sve optužbe iznete u aferama.

 – Da je utvrđena krivica danas ne bi bio episkop, državni organi rade svoj posao, svi postupci su sprovedeni, čovek je oslobođen svih optužbi, dodaje on.

Meštani: Odakle tolika posečena stabla

Meštani sela u okolini Kozjaka svedoče da stalno prolaze kamioni sa posečenim stablima pa se pitaju ko je naložio toliku seču.

Novinar portala “Info Vranjske” Radoman Irić kaže da je, prema nezvaničnim informacijama, pečat eparhije dovoljan za prolaz policijske kontrole.

– Priča se da kada policija zaustavi kamion vozač izvadi papir na kome je pečat Eparhije vranjske, što je dovoljno da nastavi put bez daljih pitanja. Trebalo bi napraviti nezavisnu komisiju koja bi ispitala koliko je posečeno šume, da li je sve učinjeno po zakonu i gde su završile pare, budući da se radi o Prirodnom dobru izuzetnnih odlika koji je pod zaštitom države – kaže Irić.

FOTO: R.IRIĆ / RAS SRBIJA

Osim toga, sada već smenjeni Stevanović ovo navodi u svom saopštenju: „Da li su se državni organi pozabavili time šta radi Pahomije? Koliko se samo besomučno poseče viševekovnih kvalitetnih šuma u Palji, Kacapunu, Dubnici i Kozjaku radi materijalne koristi. Pod kojim okolnostima se zapališe manastiri Sveti Nikola u Vranju, Sveti Prohor Pčinjski i manastir Svetog proroka Ilije u Kacapunu?“.

Svi Pahomijevi gresi

Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dečaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske.

Krivične prijave protiv njega podnete su decembra 2002. godine, a Veće Opštinskog suda u Nišu 6. marta 2006. odbacilo je optužbe za seksualno zlostavljanje dva maloletnika iz 1999. i 2000. godine jer je nastupila apsolutna zastarelost, dok je za druga dva dela protiv druge dvojice maloletnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodilo optuženog.

U obrazloženju presude rečeno je da postoji „određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i izvesnost da je vladika izvršio dela koja mu se stavljaju na teret“.

Okružni sud u Nišu je  maja iste godine odbio kao neosnovanu žalbu opštinskog tužioca, čime je oslobađajuća presuda postala pravosnažna.

No, Vrhovni sud je naknadno utvrdio da suđenje vladici Pahomiju nije sprovedeno u razumnom roku, pa je došlo do zastarelosti u pojedinim slučajevima, ali i da niški sud nije uvažio iskaze nekih svedoka optužbe. Ali, ova presuda Vrhovnog suda, po zakonu, nije bila dovoljna da se pokrene novi postupak protiv Pahomija.

A onda i orden

Tri godine kasnije Pahomije je dobio je Orden Belog anđela. Nedeljnik “Vranjske” pisao je 2013. godine o navodno novim svedocima seksualnog zlostavljanja od strane Pahomija, ali je Eparhija i tada to demantovala. Iste godine, Pahomija su tužili i bivši radnici Eparhije za kršenje Zakona o radu.

Takođe, „Blic“ je svojevremeno pisao da je Pahomije zarađivao mesečno 210.000 dinara, i da je još dva puta godišnje dodatno isplaćivao sebi tu sumu u vidu bonusa kao „božićnu i uskršnju čast“. „InfoVranjske“ navode da je pre dve godine vladika Pahomije „iz manastira Sveti Pantelejmon, svojom bahatošću najurio 15 monaha“.

BLIC.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Religija

Najčitanije na intervju.rs

Tagovi

Na Vrh