Povežite se sa nama

Ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, Legija jedva čeka

Life & Style

Ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, Legija jedva čeka

Ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, Legija jedva čeka

Odbijena žalba Ismaila Morine i ispunjeni su uslovi za njegovo izručenje Srbiji, čeka se još odluka ministra pravde Hrvatske. U srpskim zatvorima Morina bi trebao da ima povlašten tretman – samicu. U suprotnom, velika je lista onih koji bi jedva čekali da mu nanesu bol, da dohvati sapun, da im priča o velikoj Albaniji… Počevši od Legije koji ovakvu priliku jedva čeka…

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je danas prvostepenu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom „Velike Albanije“.

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu Vrhovnog suda Hrvatske, odbijena je kao neosnovana žalba Morininog branioca na prvostepeno rešenje Županijskog suda u Dubrovniku, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

Ovo pravosnažna odluka suda, a shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku – da li će Morina biti izručen Srbiji, doneće u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac nedavno je podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.

U svom detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

„U konkretnom slucaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan“, navodi se u odluci.

Izvor: Tanjug/intervju.rs

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Life & Style

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh