Povežite se sa nama

intervju.rs

Državna kola za SNS kampanju

Politika

Državna kola za SNS kampanju

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Državna kola za SNS kampanju

Agencija za borbu protiv korupcije vodi više postupaka zbog korišćenja vozila u stranačke svrhe.

Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula postupak protiv Ministarstva rada na osnovu pisanja lista Danas o zloupotrebama u ovom ministarstvu, odnosno nabavci automobila preko ustanova socijalne zaštite, koje je kasnije, bez nadoknade, ono koristilo.

Piše: K. Živanović

 U toku je i istraga protiv predsednika opštine Zemun koji je službenim automobilom prevozio stranački materijal.

Ovo su samo poslednji slučajevi u nizu u kojima je dokazano da funkcioneri vladajuće koalicije koriste državne automobile u stranačke svrhe i time krše zakon zloupotrebom službenog položaja. Ipak, sagovornici Danasa smatraju da nijedan od navedenih slučajeva neće imati sudski epilog, dok god je ova politička garnitura na vlasti.

Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula postupak, odnosno formirala predmet o zloupotrebama u Ministarstvu rada nakon što je utvrđeno da je ministar Zoran Đorđević na miting SNS-a u Negotinu 17. decembra prošle godine išao automobilom koji pripada Zavodu za vaspitanje dece i omladine iz Beograda, a ne Ministarstvu. Đorđević je tada, vraćajući se sa mitinga, doživeo saobraćajnu nezgodu.

Podsetimo, list Danas je pisao o tome da je Ministarstvo rada u proteklih nekoliko godina prebacivalo sredstva za nabavku vozila na račun ustanova socijalne zaštite i gerontoloških centara, a potom je od tih ustanova tražilo da potpišu ugovore sa Ministarstvom kojim im ta vozila ustupaju na korišćenje. Na taj način je Ministarstvo rada pribavilo čak 25 vozila.

Foto: ilustracija

Za zloupotrebu službenog automobila u stranačke svrhe osumnjičen je i predsednik opštine Zemun, protiv koga je takođe pokrenut postupak. Zbog sumnje da je opštinsko vozilo prevozilo stranački materijal Srpske napredne stranke tokom protekle godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsednika opštine Zemun Dejana Matića, jer Agenciji nije dostavio tražene informacije.

„Postupajući po prijavi u kojoj je navedeno da je službeno vozilo gradske opštine Zemun prevozilo stranački materijal SNS-a, Agencija je pokrenula postupak provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije“, navode za Danas u Agenciji i dodaju da u postupku još nije doneta odluka, jer nemaju dokaza koji na nesumnjiv način ukazuju na to ko je odgovoran za povredu odredaba Zakona o Agenciji.

„Protiv predsednika gradske opštine Zemun nadležnom sudu smo podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, s obzirom na to da nam nije dostavio informacije i dokaze koji su nam bili potrebni u ovom postupku“, ističu u Agenciji.

Članovi Agencije i Saveta za borbu protiv korupcije su proteklih godina u više navrata upozoravali da stranački funkcioneri koriste javne resurse u stranačke svrhe, posebno u predizbornoj kampanji, ali nijedan slučaj do sada nije dobio sudski epilog niti je takva praksa prekinuta.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević kaže za Danas da je kod nas sve moguće i da ljudi sa vlasti, nažalost, ne odgovaraju ni za šta.

 – Činjenica da Matić nije želeo da odgovori Agenciji govori u prilog tome da je u Srbiji besmisleno donositi zakone, jer oni očigledno ne obavezuju nikoga ko je na vlasti. Zakoni počinju da se primenjuju tek kada dođe do smene vladajuće garniture. To važi i za druge zakone, uključujući i krivični – ističe Slijepčević. Naš sagovornik ne očekuje epilog ovog slučaja, kao i brojnih drugih, sve dok naprednjaci ne budu izgubili vlast.

– Pogledajte šta je sve radio gradonačelnik Beograda Siniša Mali – od 24 stana do novogodišnje jelke. Nijedna afera nije imala sudski epilog, niti će uskoro, dok god je moć u rukama jedne grupe ljudi. Kod nas ne postoji bilo kakva odgovornost, a kamoli moralna. Zbog tako nečega u Srbiji niko nije podneo ostavku – kaže Slijepčević. Naš sagovornik podseća i na slučaj „tetke iz Kanade“ nakon kojeg je ministar Aleksandar Vulin, umesto da podnese ostavku, postao još jači.

– Postalo je više smešno komentarisati slične afere. Naravno, vi novinari treba da se bavite njima, ali svi ostali delovi sistema su zakazali. Šta se dogodilo sa 24 sporne privatizacije? Ništa. Ni iz EU se više ne čuju glasovi o tome. Niko sa strane neće rešiti naše probleme, niti Srbiju učiniti uređenom državom, do nas samih – zaključuje Slijepčević.

Činjenica da je predsednik opštine Zemun koristio službeni automobil za razvoženje stranačkog materijala nije iznenadila ni programskog direktora Transparentnosti Srbija Nemanju Nenadića.

– Sudeći po tome što javni funkcioneri službene automobile koriste za stranačke svrhe i na mnogo očiglednije načine, na primer za odlazak na miting u kampanji za nedavne lokalne izbore, verovatno ovo nije redak slučaj. Jedino što je retko su postupci za takve zloupotrebe – kaže Nenadić.

List Danas je u više navrata pisao o tome da se službeni automobili mimo zakona koriste u stranačke svrhe, posebno u predizbornim kampanjama. Sem ministra Đorđevića, i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović imala je saobraćajnu nezgodu tokom kampanje za izbor predsednika Srbije, takođe u službenom automobilu. Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS-a Ivica Dačić potvrdio je da na predizborne skupove ide automobilima Vlade zbog bezbednosnih razloga, jer već devet godina ima policijsku pratnju. Drugi funkcioneri se o tome nisu izjašnjavali, sem kada se nakon neke nezgode utvrdi da je vozilo korišćeno za skupljane stranačkih poena – bilo državno.

Zloupotreba

Korišćenje službenih vozila u privatne, odnosno stranačke svrhe spada u klasičnu zloupotrebu položaja. O ovim zloupotrebama se bavi Agencija za borbu protiv korupcije, a prema istraživanju od pre pet godina, Srbija je u evropskom vrhu po broju korišćenja službenih vozila. Prema podacima Agencije, u registru funkcionera koji koriste službene automobile bilo ih je 23.335. U isto vreme, Hrvatska je imala oko 6.000, a BiH nešto više od 3.500 službenih vozila.

Matić bez komentara

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić nije želeo da odgovori na pitanje Danasa da li je i kada koristio službeni auto za prevoz stranačkog materijala.

Izvor: danas.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Na Vrh