Povežite se sa nama

Dragica ključni svedok protiv OVK, ubili joj sina, muža, devera, bratanca…

Trezor

Dragica ključni svedok protiv OVK, ubili joj sina, muža, devera, bratanca…

Dragica Božanić (59) iz Opteruše kod Orahovca, još jedan svedok zločina terorista OVK. Žene i monahe iz Zočišta izbavio je Crveni krst, a sve muške glave su pobijene.

Piše: D. ZEČEVIĆ

Kada sam sina Nemanju (16) videla krvavog od rana zadobijenih od detonacije granate, mislila sam da ću umreti. Odveli su ga iz sela sa svima ostalima, 17. jula 1998. Nas žene i monahe iz Zočišta izbavio je međunarodni Crveni krst, a sve muške glave su ubili. Njihova tela su pronađena u masovnoj grobnici Volujak kod Kline, a, iako sam preuzela sinovljene i suprugove kosti, nisam sigurna da li su njihove…

 Dragica Božanić (59) iz orahovačkog sela Opteruša i sama je bila zatočenik OVK. Ubice iz Orahovačke grupe te terorističke organizacije oduzele su joj šesnaestogodišnjeg sina, supruga i bliske rođake. Pomisli povremeno, kaže, da bi bilo najbolje da je i ona nestala sa njima, ali ipak se predomisli jer želi da svedoči o nečoveštvu onih koji su je ostavili bez najmilijih, a poznavala ih je i lično.

– Znali smo da je još mesecima ranije u našem kraju počela da se okuplja OVK, ali se nismo nadali da će nas zadesiti nesreća. Pogotovo što je njihov predstavnik sela, koga su zvali hadžija, dolazio kod mog supruga Mladena na dogovor. Pošto mu je suprug obećao da ih sasvim sigurno neće dirati naša vojska ni policija, on se navodno obavezao da nas štiti od OVK. Ali upravo nam je on sa grupom od više desetina ljudi u crnim maskirnim uniformama opkolio kuću. Negde iza ponoći, osuli su paljbu na kuću, a ujutru bacili granatu koja je mog Nemanju izbacila kroz prozor – govori Dragica.

ODVAJANjE
Nikada neću zaboraviti kada su nas držali zatočene u selu Pećane i kada su odvodili mog sina Nemanju, koji im je rekao: Nemojte mamu da mi dirate! I više ga nisam videla… – priča Dragica.

To je bilo presudno da se dvadesetak meštana zatvorenih u kući, među njima osam žena i jedan starac, predaju. Prvo su ih traktorom prevezli do jednog mesta iznad sela a potom kombijem do sela Pećince kod Suve Reke. Odvojene od muškaraca, žene je kasnije, sa monasima iz manastira Zočište oslobodio međunarodni Crveni krst. Njegovi predstavnici nisu želeli da im kažu šta je sa muškarcima. Tela osmorice ubijenih Srba iz sela, među kojima su Dragičin sin Nemanja, suprug Mladen, bratanac Novica i dever Božidar Božanić, kao i tela četrnaestoro Kostića iz Retimlja, pronađena su kasnije u grobnici Volujak. Unmik je posmrtne ostatke preneo do Merdara i oni su ih preuzeli, 2006. godine.

– Rekla sam da ću uzeti njihove kosti, makar ako je to i jedan mali prst moga sina. Ali, to mi je toliko teško palo, više nego sva ona neizvesnost koja nas je držala do tada… – kaže Dragica Božanić.

Ona danas živi u okolini Mladenovca, ima ćerku Žaklinu (40), sina Jugoslava (39) i petoro unučadi.

ODBACITI POMISAO O UKIDANjU SUDA

DRŽAVE članice Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) izrazile su ponovo zabrinutost zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK i pozvale zvaničnike, lidere stranaka i poslanike da napuste pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o Zakonu o specijalizovanim većima.

– Takav potez stavlja pod znak pitanja posvećenost Prištine vladavini prava, rizikuje sve ono što je postigla i postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa društva – stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Prištini. – Zabrinuti, zbog pomilovanja osuđenih za ubistvo u slučaju poznatom kao „porodica Hajra“.

Izvor: novosti.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Trezor

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh