Povežite se sa nama

DOK GRAĐANIMA SEKU STRUJU: Kragujevačka Elektrodistribucija porodici svog savetnika OTPISALA MILIONSKI DUG

Foto/Blic.rs

Vesti

DOK GRAĐANIMA SEKU STRUJU: Kragujevačka Elektrodistribucija porodici svog savetnika OTPISALA MILIONSKI DUG

Dok se građanima seče struja za neplaćenih nekoliko hiljada dinara, porodici Gorana Kovačevića, poslanika i savetnika u Elektrodistribuciji „Centar“ u Kragujevcu, otpisan je dug od 1.623.709 dinara, i to pošto je postavljen na funkciju u Elektrodistribuciji, saznaje blic.rs

Pokriće za to su našli u sudskoj odluci kojom je Stojana Kovačević, jedna od naslednica Pavla Nešovića, u parnici dokazala da ona nije jedini suvlasnik tog brojila, već da su to sa njom još četvoro rođaka, koji su naslednici kuće u Partizanskih kurira 69. Sud je konstatovao da svi oni solidarno treba da odgovaraju za njegove dugove, odnosno da distribucija „Centar“ treba da pokrene novi postupak protiv svih naslednika.

 Tako bar tvrdi grupa radnika kragujevačke distribucije, koja nam je kao dokaze dostavila i dokumentaciju. Iz nje se vidi i to da je na istoj adresi, ali na drugom brojilu koje se vodi na ime Kovačevićevog oca Zorana, postojalo još jedno dugovanje od 755.773,58 dinara, koje je reprogramirano bez kamate od 196.394,58 dinara. Na tom strujomeru bila je priključena STR „Šumadija“ koja je do 2013. bila u vlasništvu Gorana Kovačevića. Zaposleni u kragujevačkoj distribuciji tvrde da je u jednom trenutku, tokom 2013, ukupan dug porodice Gorana Kovačevića bio 2.379.483,24 dinara.
– To ih je svrstalo u top 10 najvećih dužnika među domaćinstvima u Srbiji. Tadašnji direktor distribucije Nebojša Obradović protiv svih neplatiša pokreće postupak utuženja, pa i rodbine Gorana Kovačevića. On je tada već postao istaknuti član SNS i narodni poslanik, pa i savetnik, što omogućava da se pod čudnim okolnostima 2015. godine otpisuje dug od preko 1,6 miliona dinara sa brojila koje se vodilo na njegovog dedu po majci Pavla Nešovića. Pošto je Nešović preminuo, kao korisnik brojila nezakonito se upisuje i Stojana Kovačević, Goranova bliska rođaka. Naime, brojilo se ne odjavljuje i dug se ne izmiruje, nego se upisuje još jedan korisnik. Zato se decembra 2013. utužuju i pokojni Nešović i Stojana Kovačević kao solidarni korisnici. Pošto Nešović nije živ, izvršitelj donosi zaključak 3. januara 2014. da ceo dug plati Stojana – navode naši sagovornici. Oni dodaju da ona nakon toga tuži distribuciju „Centar“.

Foto/Blic.rs

– Parnicu pokreće jer ona navodno nije korisnik tog brojila pošto nikada nije sklopila ugovor sa Elektrodistribucijom, zbog čega nema ni obavezu da plati 1,6 miliona. Osnovni sud u Kragujevcu 14. januara 2015. godine donosi odluku u njenu korist zato što Stojana ne stanuje u Partizanskih kurira 69, gde je sporno brojilo, iako joj je u ličnoj karti upisana ta adresa. Sud navodi i da je evidentno da dug postoji, ali da ceo iznos ne može da snosi samo Stojana Kovačević jer je ona suvlasnik brojila sa još četvoro članova porodice, među kojima je i Kovačevićeva majka. Svi oni su naslednici kuće u Partizanskih kurira 69 pokojnog Nešovića i svi treba solidarno i da odgovaraju za njegove dugove. Zato, da bi dug od 1,6 miliona dinara naplatila, distribucija „Centar“ treba da pokrene novi postupak protiv svih naslednika. Umesto da to uradi, novo rukovodstvo, na čelu sa Sanjom Tucaković, čiji je savetnik Goran Kovačević, manipuliše odlukom suda, odnosno ona im služi kao paravan za otpis duga koji nije zastareo, što je nezakonito – kažu zaposleni.

Oni tvrde da je staro rukovodstvo smenjeno upravo zbog pokretanja tužbe protiv rodbine Kovačevića.

– To je bio nalog Radomira Nikolića, gradonačelnika i predsednika GO SNS. Time je zaštitio svog prijatelja i zamenika u partiji, koji je i šef odborničke grupe u Skupštini grada. To je bruka, kao što je i bruka da čovek čija je porodica najveći neplatiša za struju bude postavljen za savetnika u Elektrodistribuciji. Postavljenje je iskoristio za nezakonit otpis duga, ali i kamate za reprogram brojila svog oca na koje je bila priključena njegova prodavnica. U isto vreme, običan svet taj isti Kovačević utužuje za neplaćenih nekoliko hiljada dinara. Zato tražimo da nadležni sve ispitaju jer ima elemenata krivičnog dela – kažu naši sagovornici.

Iz EPS potvrdili da je dug otpisan

Za dug od 1.623.709,66 dinara na ime Stojane Kovačević, na adresi Partizanskih kurira 69, Kragujevac, ODS „EPS Distribucija“ je 2014. pokrenula izvršni postupak. Iz izvršnog postupka predmet prelazi u sudski, a sud 2015. donosi odluku o odbijanju, čime se ODS obavezuje da izvrši otpis potraživanja, naveli su iz Službe za informisanje EPS. Komentar Gorana Kovačevića nismo mogli da čujemo jer se nije javljao na broj telefona koji nam je poznat.

Izvor/blic.rs

2 Komentara

2 Comments

 1. STOP KRIMINALU

  13. oktobra 2019. u 00:49

  STOP korupciji!
  Je l’ krao struju?!Jeste?u zatvor.Po kratkom postupku.
  ŽIVEO VUČIĆ

  • Bubuleja

   13. oktobra 2019. u 08:27

   Nije krao samo je iskoristio svoj politički statis i uticaj da bi dug bio otpisan. A to je gore nego da je krao.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh