Povežite se sa nama

Direktorka škole u Preševu zaposlila pola familije: Jedan bratanac pedagog, drugi profesor, a sestrić blagajnik

Politika

Direktorka škole u Preševu zaposlila pola familije: Jedan bratanac pedagog, drugi profesor, a sestrić blagajnik

Svi su zaposleni na određeno, sa punim radnim vremenom.

Ko će kome, ako ne svoj svome! Ova izrekla definitivno važi u osnovnoj školi „Profesor Ibrahim Кelmendi“ u Preševu, gde je direktorka Besa Sahiti zaposlila pola svoje familije. Najpre je 1. septembra 2017. godine u fotelje postavila bratanca i sestrića.

Zbog očiglednog sukoba interesa, Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je preporuku za njeno razrešenje sa mesta direktorke škole.

– Iz zakonskih odredaba nesumnjivo proizlazi da između direktorke škole i zaposlenih u školi postoji odnos zavisnosti, zbog čega je Besa Sahiti zaključenjem navedenih ugovora o radu na osnovu kojih su njeni bratanci Faton Кadriu i Taulant Кadriu, kao i njen sestrić Fatos Hiseni radno angažovani u školi, dovela sebe u situaciju sukoba interesa. Imenovana je na taj način javni interes podredila privatnom, javnu funkciju iskoristila za sticanje koristi, odnosno pogodnosti za povezana lica – navodi se u obrazloženju Agencije.

Besa Sahiti nije bila raspoložena da ovim povodom daje izjave. Iako smo tri puta pokušali da je dobijemo telefonom, svaki put je postojao izgovor da se ne javi. Prvi put je bila u školskom dvorištu, drugi put na sastanku, a treći put van škole. Direktorka nije odgovorila ni na pitanja poslata mejlom.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, kaže za Telegraf.rs da su, kad je reč o zapošljavanju, mogućnosti za manipulisanje najveće.

– Ne postoje unapred definisani kriterijumi za zapošljavanje, što stvara mogućnost manipulacije. Kad je reč o zapošljavanju rođaka, kao u ovom slučaju, direktorka o tome ne sme da odlučuje. Kandidati ne bi smeli da dobiju posao ako nisu najbolji za to mesto, a zbog pristrasnosti ona nije ta koja može da ih zaposli – objašnjava Nenadić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je ocenio da 40 odsto škola ima loše direktore, a jedan od brojnijih problema i razloga za smenu upravo je nepotizam.

telegraf.rs

Nastavi da čitaš
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh