Povežite se sa nama

DAN POČETKA NAJKRVAVIJE BITKE 1999: Obilići sa Košara zaustavili deset puta jačeg neprijatelja!

Trezor

DAN POČETKA NAJKRVAVIJE BITKE 1999: Obilići sa Košara zaustavili deset puta jačeg neprijatelja!

Pišu: D. SIMIĆ – M. M. LESKOVAC

Veliki petak 1999. godine za heroje sa Košara i Srpstvo ostaće upamćen kao dan kada je počela srčana odbrana otadžbine od višestruko jačeg neprijatelja. Tog 9. aprila je više od 2.000 pripadnika OVK i albanske vojske pokušalo da prodre na Kosovo napadajući karaulu koja je u tim trenucima imala svega oko stotinak srpskih vojnika.

Napadači su imali važan vojni cilj, kopnenu invaziju na KiM i presecanje komunikacije između naših snaga bezbednosti u Đakovici i Prizrenu, a sve kako bi se omogućilo infiltriranje NATO snaga. Mnogi bi sa 15 metaka u okviru i tek nekoliko preostalih kašikara brzo digli ruke pred mnogo brojnijom armijom neprijatelja, ali ne i srpski junaci sa Košara na jugoslovensko-albanskoj granici. Kad im je nestajalo municije, borili su se srcem. Tako su pre tačno 19 godina i odbranili KiM od albanskih terorista.

Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara i pukovnik Vojske Srbije u penziji, početak bitke i danas pamti kao najteži trenutak tokom svih dana bombardovanja.

Tri puta manja srpska vojska uspela je da spreči prodor OVK i infiltriranje NATO snaga na KiM

– Najnezahvalniji i najteži trenutak za sve nas koji smo bili u rejonu Košara je upravo taj 9. april, kada smo u jutarnjim satima doživeli ogromno strategijsko iznenađenje. Napalo nas je oko 2.000 ljudi. S obzirom na to da smo raspolagali sa vrlo malim snagama, i dalje sam negirao postojanje toliko ljudi kako ne bih unosio nemir i paniku među vojnike. Možete da zamislite kako je komandantu stegnuto srce u tim trenucima dok govori: „Ma šta je to, to je šaka jada“. Bio sam svestan da svi do jednog mogu da budu žrtvovani, ali ujedno i svestan toga da ne smemo ni korak nazad dok ne pristignu nove snage da zaustavimo tu alu – priseća se Đurković za Srpski telegraf.

SANJAM PAKAO

Kada dođe 9. april, sećanja samo naviru, priča Ivica Lazić, jedan od heroja sa Košara. Najviše bole uspomene na one kojih više nema.

– To su jake emocije, sećanja na poginule saborce, na hrabre mlade vojnike koji su dali život braneći granice ove zemlje. Imamo obavezu da ih nikada ne zaboravimo. I danas sanjam pakao koji smo prošli – kaže Lazić.

Borbe su trajale 67 dana, neprestano. Bitka je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa Košara.

1 Komentar

1 Komentar

  1. Bezbednjak

    10. aprila 2018. u 00:15

    Iz clanka u clanak, iz emisije u emisiju konstantno se izostavljaju jedinice vojne policije koje su dale ne samo zrtve vec i junacki pecat odbrani i kosara i cele drzave. Zamolicu autore da isprave nepravednu gresku i navedu u clanku i jedinice vojne policije od 25 bataljona, preko ceta iz Kragujevca, Valjeva, Novog Sada itd. vrlo lako se moze doci do informacija o konkretnim jedinicama. To prvo zasluzuju oni poginuli iz tih jedinica i njihove porodice, onda oni koji su preziveli raj pakao a na kraju svi oni koji su dostojanstveno i hrabro u jedinicama vojne policije od drugih delova Kosovavi Metohije sve do Subotice ucestvovali rame uz rame sa istalim borcima, ali koji su uvek bili korak ispred drugih, gde god da su bili.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Trezor

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh