Povežite se sa nama

Ćerka žrtve: Slika mog oca dokazuje zločin OVK

Tomislav Marković prvi u koloni zarobljenika

Trezor

Ćerka žrtve: Slika mog oca dokazuje zločin OVK

Piše: D. ZEČEVIĆ

Ćerka Tomislava Markovića koga su 2000. godine oteli i ubili teroristi OVK: U koloni zarobljenika na fotografiji logora u Albaniji vidi se Tomislav.

Fotografiju oca koji je kidnapovan juna meseca 2000. godine nedaleko od Merdara, našla sam u jednim hrvatskim novinama. Na slici logora u Kuksu u Albaniji, vidi se kolona srpskih zarobljenika, a na čelu je upravo moj otac.

Ovako uoči podizanja prvih optužnica Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici OVK u južnoj srpskoj pokrajini za „Novosti“ priča Snežana Zdravković Marković (44) iz Devet Jugovića kod Prištine, čiji je otac Tomislav otet kada je imao 54 godine.

Snežana kaže da je tih dana Tomislav došao na rođendan njenom tada dvogodišnjem sinu u Prokuplje, gde je sa porodicom, suprugom i dvoje dece izbegla juna 1999. godine. Međutim, pošto su joj roditelji i dalje ostali da žive u Devet Jugovića, njen otac se, kaže, 24. jula 2000. uputio ka svojoj kući autom.

– Iako su imali pratnju Umnika, ispred vozila kojim je upravljao moj otac isprečio se kombi u kojem su bila petorica Albanaca. Izvukli su ga iz kola i odvezli u nepoznatom pravcu – priča potreseno Snežana. – Kada su mi 23. februara 2007. godine na Merdaru predali posmrtne ostatke oca, rečeno mi je da je ubijen sredinom jula 2003. Patolog mi je tada kazao da je tatina lobanja bukvalno masakrirana.

Sličnu tragediju je doživeo i Ivica Marković (56) iz Prištine. On je posmatrao kako njegovog godinu dana mlađeg brata Miloša kidnapuju četvorica Albanaca, ali je bio nemoćan da spreči otmicu…

Snežana Zdravković Marković

U udruženjima kidnapovanih i nestalih odnosno ubijenih Srba na KiM ističu da poseduju brojne dokaze koje su već prosledili Haškom tribunalu, Tužilaštvu za ratne zločine i drugim međunarodnim organizacijama. Oni se, kako kažu, nadaju da će Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici OVK realno sagledati dokaze i kazniti kidnapere i ubice njihovih najmilijih, ali razotkriti istinu o trgovini organima otetih Srba.

NEMA PRAVA NI PRAVDE

Predstavnici Srba sa Kosmeta upozorili su juče da sudska odluka o puštanju na slobodu Samija Ljuštakua, gradonačelnika Srbice, jednog od nekadašnjih pripadnika OVK osumnjičenog za ratne zločine i svirepa ubistva ne samo Srba već i Albanaca, pokazuje da na Kosmetu nema ni prava ni pravde. Istovremeno, srpski advokati iz pokrajine ukazuju na to da u procesima protiv pripadnika OVK nema dovoljno validnih svedoka, jer Albanci, svedoci zločina, izbegavaju da svedoče protiv nekadašnjih vođa OVK.

Izvor/novosti.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Trezor

Najčitanije na intervju.rs

Tagovi

Na Vrh