Povežite se sa nama

BUGARIN PREVARIO ČAK 900 RADNIKA U SRBIJI! Neverovatna pljačka zaposlenih u poznatom lancu PRODAVNICA MOBILNIH TELEFONA!

Foto/Informer.rs

Vesti

BUGARIN PREVARIO ČAK 900 RADNIKA U SRBIJI! Neverovatna pljačka zaposlenih u poznatom lancu PRODAVNICA MOBILNIH TELEFONA!

Mihail Nenčev, vlasnik firme „Hendi tel“ koja već deceniju posluje u Srbiji, u jednom danu zatvorio svih 200 radnji, uzeo sav novac sa računa i pobegao iz zemlje. Ostavio 240 miliona dinara duga i oko 900 zaposlenih bez plata piše INFORMER.RS

 Bugarin Mihail Nenčev, vlasnik „Hendi tel“ prodavnica tehnike i mobilnih telefona, u jednom danu zatvorio je svih 200 poslovnica u Srbiji, ispraznio sve račune, radnje i magacine, i bez posla ostavio čak 900 ljudi u našoj zemlji, saznaje Informer! Istovremeno, firmu je ostavio u blokadi zbog duga od čak 240 miliona dinara!

Nenčev je regularno i po zakonu poslovao sve do 31. maja ove godine, kada iznenada podnosi ostavku na mesto direktora, beži iz Srbije i otad mu se gubi svaki trag. Svoje zaposlene je obavestio da su ostali na ulici, bez posla, tako što je okačio jedno obaveštenje na sajtu firme u kom im saopštava da posle deset godina poslovanja u Srbiji „Hendi tel“ prestaje da radi.

Novi direktor

Da stvar bude komplikovanija, ova firma se u Agenciji za privredne registre i dalje vodi kao aktivno preduzeće.
– Nenčev se u pismenoj ostavci obavezao da će još mesec dana brinuti o firmi, ali to nije ispunio, jednostavno je nestao iz Srbije. Radnici su poslednju platu primili za mesec april i posle toga nisu dobili ni dinara. Nedavno se pojavio i novi direktor firme, koji je navodno spreman da nadležnim inspekcijama dostavi svu dokumentaciju neophodnu da se rasvetli ovaj slučaj – kaže naš sagovornik upoznat sa ovim slučajem.

Među oštećenima firme „Hendi tel“ je i oko 88 trudnica i porodilja, od kojih se 26 obratilo za pomoć Vladi Srbije, a primio ih je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Đorđević kaže za Informer da je imao sastanak sa trudnicama koje su oštećene zbog situacije nastale u kompaniji „Hendi tel“, ali i da će se truditi da, koliko je to moguće, pomogne svim prevarenim radnicima u firmi.

– Stupili smo u kontakt i sa novim direktorom i u naredna tri dana ćemo obaviti inspekcijski nadzor zajedno sa Poreskom upravom, pa ćemo doći do dokumentacije koja nam je potrebna da bismo utvrdili pravno radni status radnica. Odeljenju inspekcije rada u Beogradu se od početka juna do 10. jula 2018. obratilo za zaštitu prava iz radnog odnosa 26 trudnica i porodilja „Hendi tela“. Objašnjeno im je koja su njihova prava. Mora da se utvrdi i pravni status firme kako bi inspekcija preduzela određene mere prema poslodavcu. Imamo dobru volju i želimo da pomognemo onoliko koliko je u našoj nadležnosti i u skladu sa zakonom. I trudnicama koje su nam se obratile za pomoć, ali i ostalim oštećenim radnicima u „Hendi telu“ – navodi Đorđević.

On kaže da je Inspektorat za rad tokom marta i aprila ove godine proveravao firmu „Hendi tel“ kroz redovnu kontrolu, i da tada nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

– Pošto u sedištu firme i poslovnicama nema nikoga i sve je zaključano, inspektori su nekako uspeli da pronađu osnivača firme. Naložio sam još jedan inspekcijski nadzor koji ćemo obaviti 19. jula. Odmah sam kontaktirao i ministra finansija, kako bismo zajedno sa Poreskom upravom izvršili sve potrebne kontrole. Novi direktor je izjavio da je „Hendi tel“ i dalje aktivna firma i da je spreman da omogući inspekciji rada uvid u svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa zahtevom za zaštitu prava zaposlenih trudnica i porodilja – rekao je Đorđević.

„Vin vin“ preuzima 150 radnika

Nakon nedavnog prestanka rada svih „Hendi“ objekata u Srbiji, kompanija „Vin vin“ je ponudila zaposlenje radnicima u svojim maloprodajnim objektima.
– Tačno 150 bivših „Hendi“ radnika dobiće ponudu za zaposlenje u „Vin vin“ kompaniji, koja ima 1.200 zaposlenih u više od 110 maloprodajnih objekata širom Srbije. Ponuda podrazumeva radno mesto u maloprodaji, sa fokusom na prodaji telefona, kao i sklapanje ugovora sa telekomunikacionim kompanijama – naveli su iz „Vin vina“.

INFORMER.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh