Povežite se sa nama

Branko Stefanović: Ministrov tata

Politika

Branko Stefanović: Ministrov tata

Ime Branka Stefanovića ponovo je isplivalo u javnost. I ponovo, kontekst nije baš pozitivan.

U nerazjašnjenoj priči koju je objavio BIRN, a koja polazi od demoliranja ulaza u hotel Šumadija, Stefanović stariji figurira kao neko ko možda ima, a možda i nema veze sa napadom. On je sam potvrdio da je učestvovao u pregovorima sa starim vlasnikom oko kupovine hotela, ali i rekao da je od iste odustao kada je shvatio s kim ima posla. U trenutku kada je petnaestak maskiranih napadača krenulo ka Šumadiji, prodaja hotela je već bila završena. Zašto bi Branko Stefanović imao motiv da naloži napad, zbog čega je hotel prodat za fragment cene za koju je kupljen i konačno kako su baštenske stolice demoliranog hotela završile u Stefanovićevom restoranu – pitanja su na koja još uvek nema odgovora.

Bilo kako bilo, ministru Nebojši Stefanoviću sasvim sigurno nije bilo prijatno što ponovo mora pred kamerama da odgovara o poslovima svog oca. Isto je morao da čini i krajem prošle godine kada se pojavila informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo, a Ministarstvo trgovine aminovalo, firmi njegovog oca „Junajted BG“ da trguje oružjem.

Stefanović je „Junajted BG“ osnovao sa partnerom Goranom Todorovićem u decembru 2015. godine. Todorović je u aprilu prošle godine napustio firmu ostavivši Stefanovića kao stoprocentnog vlasnika. Izgovor ministra Stefanovića da firma njegovog oca „nije prodala nijedan metak“ je samo formalno bila tačna. Iako je „Junajted BG“ zaista vrlo skromno poslovao, firma GIM u vlasništvu Gorana Todorovića je sušta suprotnost. Kompanija Stefanovićevog partnera je poslednjih godina porasla od malog posrednika u trgovini oružjem koji godišnje obrne par desetina miliona dinara, do ozbiljnog igrača na ovom profitabilnom tržištu sa prometom od preko milijardu dinara.

Foto/Tanjug/Zoran Živković

Da Branko Stefanović ima udela u ovom preokretu pokazao je dokument do kojih je došao BIRN, a koji pokazuje da je on odlazio u kompaniju namenske industrije Krušik, kako bi posredovao u prodaji municije kupcima iz Saudijske Arabije. Takođe, BIRN je došao do podatka da je Krušik, državna firma na čijem čelu je bio član SNS-a, prodavao municiju privatnoj firmi GIM po povlašćenoj ceni.

Pored trgovine oružjem, Branko Stefanović se prema pisanjima medija, bavi i prometom nekretnina, ali i ugostiteljstvom. Dobar deo radnog veka, proveo je u Telekomu. Godinu dana pre penzije unapređen je na poziciju direktora sektora za velike poslovne korisnike.

danas.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh