Povežite se sa nama

Bitkoinaši na aparatima

maxresdefault

U Fokusu

Bitkoinaši na aparatima

Bogati će biti još više bogati, a siromašni još više siromašni. Kriptovalute su nastavile da padaju, pri čemu su neke od najvećih oslabile za više od 20 odsto. Bitkoin je na najgoroj poziciji još od 2013. godine jer su investitori, u strahu od globalnih regulatornih restrikcija, krenuli u rasprodaju.

Ovonedeljni pad cena znači da je ukupna tržišna vrednost kriptovaluta spala na 385 milijardi dolara, što je upola manji nivo od onog zabeleženog u januaru, prema podacima portala Coinmarketcap.com.

Razlog? Indija je u četvrtak objavila da će iskoreniti korišćenje kriptovaluta, pridruživši se tako Kini i Južnoj Koreji u obećanjima da će zabraniti funkcionisanje ovih tržišta u povoju na kojima su cene eksplodirale poslednjih godina.

Šta je navelo Indiju, Kinu i Južnu Koreju da napuste program kriptovaluta? Shvatile su da je bitkoin zamena za američki dolar. Američka rezervna valuta – globalna svetska valuta opet u američkom vlasništvu. Zamena za petrodolar, valutu kojoj je došao kraj od kako su joj leđa okrenuli Rusi, Kina, ali i saveznici poput Saudijske Arabije.

Znale su Kina, Indija i Južna Koreja da je osnivač kriptovaluta američka armija. Kao što su napravili i internet za potrebe vojske, a koji je tek kasnije komercijalizovan. Zbog čega su onda azijske države godinama podržavale proameričku kripto berzu? Kina i Južna Koreja su grafičke kartice proizvodile i prodavale u ogromnim količinama, zaradivši milijarde dolara od strane naivnih kopača željnih brze i lake zarade. Šta će se desiti sa svim tim slotovima kada cena mehura kriptovaluta pukne? Neće imati nikakvu vrednost.

Ukoliko padne ceo kripto sistem – sav novac ostaje na US bankovnim računima. Amerikanci drže 90 odsto svih kriptomenjačnica.

Ko će biti na gubitku? Ljudi iz siromašnih i nerazvijenih zemalja kao što je to Srbija. U Švajcarskoj na primer nikog nije briga za kriptovalute. Stanovnici siromašnih država poput afričkih država, Srbije, zemalja Južne Amerike… Gađali su se parama utrkujući se ko će više da uloži u grafičke kartice i u same valute nadajući se da će ovaj skok trajati dok se ne obogate. Međutim, bogati će biti još više bogati, a siromašni još više siromašni…

Izvor: intervju.rs

Nastavi da čitaš
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Na Vrh