Povežite se sa nama

intervju.rs

„Amfilohije je predosećao kraj, tražio je da ga ispovedim“: Potresna beseda Atanasija Jevtića

Foto / Profimedia

U Fokusu

„Amfilohije je predosećao kraj, tražio je da ga ispovedim“: Potresna beseda Atanasija Jevtića

Vladika Atanasije Jevtić kaže da je Amfilohije bio spreman za put.

U liturgijskoj besedi nakon čitanja Jevanđelja besedio je umirovljeni Vladika Atanasije Jevtić, koji je kazao da je Mitropolit Amfilohije, koji mu je brat od detinjstva, sa kojim je živeo, služio i monahovao, svedok vaskrsenja.

– Pre nekoliko dana, dolazeći sa Kosova, posetio sam Mitropolita u bolnici, on je zatražio da ga ispovedim, a ja sam zatražio da on mene ispovedi, i tako smo se međusobno jedan drugom ispovedili, oprostili. Očigledno da je on predosećao i zato je hteo da se ispovedi. On je bio spreman za put, ali braćo i sestre i draga deco, sav put njegov je bio put Hrista. Rođen je na Hristov dan rođenja, zato je poneo njegovo ime Risto i nosio ga je, a sveti oci tako i kažu da je cilj hrišćanskog života da prođemo sve stadijume Hristovoga života i on je to učinio – rekao je Vladika, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Kako je kazao Preosvećeni vladika, Atanasije Mitropolit je bio svedok vaskrsenja Hristovoga i to je njegov život.

– Pokazuje se da je on već bio spreman za to, predosećao je očigledno i ima još drugih dokaza, ali ovo što je meni rekao da se ispovijedim jer idem Bogu na Sud i tako je uradio. Neka mu je blagosloven put kojim ide, i duša i telo, i zahvalnost. Isto tako zahvalnost našem Svetom Luki Jevanđelistu i Svetom Petru Mitropolitu Čudotvorcu Cetinjskome što su ga uzeli danas u njegovu družbu i tako ćemo imati trostruki praznik da slavimo. Radujmo se vaskrsenju, on je svjedok vaskrsenja!

Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija, koji je preminuo juče ujutru u podgoričkom Kliničkom centru, dopremljen je oko 14.30 sati u hram Hristovog vaskrsenja, gde će sutra, po sopstvnoj želji, biti i sahranjen.

Nepregledna masa ljudi okupila se danas na platou podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja, gde čeka da oda poslednju poštu preminulom arhiepiskopu cetinjskom i mitroplitu crnogorskom primorskom Amfilohiju.

Izvor / telegraf.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Na Vrh