Povežite se sa nama

intervju.rs

Afera “Krušik“ – novi dokumenti: GIM-u milioni evra, oružarima dugovi

Društvo

Afera “Krušik“ – novi dokumenti: GIM-u milioni evra, oružarima dugovi

Piše: Vuk Cvijić

Privatna firma, koju je zastupao Branko Stefanović, otac ministra policije, od samo dva ugovorena posla 2016, zaradila je 4,5 miliona dolara. Za ugovorene mine, bombe i minobacače je državnim fabrikama iz Valjeva i Trstenika isplatila manje od 7,2 miliona dolara, a od kupaca iz Saudijske Arabije je naplatila skoro 12,5 miliona dolara otkriva NIN.

Privatno preduzeće GIM, koje je u više navrata zastupao Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, već od prvog posla preprodaje oružja počelo je da ostvaruje velike, privilegovane zarade. Iz ugovora, izvoznih dozvola i sertifikata o krajnjem (end user) korisniku – kupcu iz decembra 2016, u koje je NIN imao uvid, vidi se da je nekadašnja prodavnica boja i lakova GIM sa fabrikama Krušik iz Valjeva i Prva petoletka iz Trstenika sklopila ugovore vredne 7.184.000 dolara, da bi to isto oružje kupcima iz Saudijske Arabije isporučila za 12.462.000 dolara!

GIM-u je tako, samo od ovog posla, ostala razlika u ceni od 5.278.000 dolara, a uz to je naplatio i komisionu proviziju od pet odsto na sumu isplaćenu Krušiku (7,1 milion dolara), odnosno još 359.200 dolara. Tako je GIM-u ukupno od tog posla sa Saudijcima ostalo 5.637.200 dolara. Od te sume treba oduzeti troškove za četiri avionska leta, što je maksimalno 800.000 evra i još najviše 200.000 evra za transport oružja od fabrika iz Valjeva i Trstenika do niškog aerodroma, troškove špeditera, utovara i pratnje. Po računici NIN-a, GIM je samo od ovog jednog posla zaradio oko 4,5 miliona dolara.

Oružje iz Krušika i Prve petoletke je sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ transportovano na vojni aerodrom „Princ Sultan“ nedaleko od Rijada, 27. i 29. maja i 10. i 12. juna 2017. Oružje je transportovano avionima iljušin IL-76, broj aviona AZQ 4542 azerbejdžanske avio-kompanije Silk vej erlajns (Silk Way Airlines) poznate kao uslužni servis za transport oružja iz jugoistočne Evrope do Bliskog istoka.

Do aerodroma je oružje prevozilo preduzeće Panekspres iz Lučana, čiji je vlasnik Zoran Pantelić, koji je kao član SNS doskora bio član opštinskog veća Lučana. I Panekspres je, kao i neki od privilegovanih trgovaca oružjem, poslednjih godina značajno poboljšao finansijske rezultate, tako da mu je neto dobit 2018. bila 85,6 miliona dinara, odnosno duplo veća nego 2015.

Pre nego što se u decembru 2015. uortačio sa ocem ministra finansija, GIM Gorana Todorovića je imao godišnji profit od samo 390 evra, manji od jedne prosečne neto mesečne plate u Srbiji. GIM-u je krenulo već sledeće godine i 1. decembra 2016. sa privatnom kompanijom Rinad Al Džazira (Rinad Al Jazira) iz Rijada u Saudijskoj Arabiji potpisuje ugovor broj 12/07/16 RG, kojim je ugovorena prodaja 20.000 mina od 81 milimetar, 50.000 ručnih bombi i 60 minobacača od 81 milimetar. Deo ugovora je bilo i 15 protivavionskih topova ZU-23, ali oni nisu nabrojani u izvoznim dozvolama izdatim u Srbiji i ne ulaze u cene koje se navode na tim dozvolama. Ti topovi se prave u Bugarskoj i deo su asortimana sovjetskog oružja.

Opširnije u štampanom izdanju NIN-a

Izvor / nin.co.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh