Povežite se sa nama

Turisti su ušli u taksi na Slaviji, a vožnju su umesto 400 dinara platili čak 11.800

Društvo

Turisti su ušli u taksi na Slaviji, a vožnju su umesto 400 dinara platili čak 11.800

Turisti su ušli u taksi na Slaviji, a vožnju su umesto 400 dinara platili čak 11.800

Dvojica Egipćana dobro će zapamtiti beogradske taksiste pošto im je jedan od njih pre nekoliko dana vožnju od Slavije do Beton hale naplatio 11.800 dinara, ili skoro 100 evra.

Ovi stručnjaci za marketing i advertajzing, koji žive u Dubaiju, doputovali su poslovno u srpsku prestonicu. Naravno, kao i mnogi drugi posetioci želeli su da vide kako izgleda Beograd noću. Tako su H. G. i A. R. na Slaviji, na taksi stanici, ušli u vozilo i zamolili taksistu da ih poveze do Beton hale.

Egipćani su se vozili od Slavije do Beton hale

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija Egipćani su se vozili od Slavije do Beton hale

– Bila je to noćna vožnja, zaustavili smo ga negde oko 23 časa kod „Mekdonaldsa“ na Slaviji. Hteli smo da odemo do Beton hale. Nismo mnogo obraćali pažnju na vožnju, jer smo tamo išli prvi put, pa nismo znali kuda se ide, ali znamo da smo jedno vreme bili i na auto-putu, a vozili smo se oko 40-45 minuta – kažu Egipćani.

Iako do Beton hale taksisti treba najviše deset minuta, on je iskoristio neznanje stranaca da ih prevari. No, neprijatno iznenađenje sačekalo ih je tek kada se vožnja završila, a taksista im zatražio da plate vožnju.

– Kada nas je dovezao do Beton hale, taksista nam je tražio 11.800 dinara. Kako ga nismo dobro razumeli, izvadili smo da platimo 1.800, a on nas je ubeđivao da je vožnja koštala mnogo više. Pošto nije znao engleski, zaustavili smo prolaznika koji nam je potvrdio da na taksimetru piše 11.800. Na kraju smo ipak bili prinuđeni da damo celu sumu, a račun nismo tražili jer nismo znali da trebaju da nam ga daju – kažu ogorčeni H. G i A. R.

Kako kažu, ni slutili nisu da će biti prevareni.

– Taksista je imao taksi tablu, ali ne sećamo se da li je još nešto pisalo. Ovaj postupak nas je zaista razočarao i krivo nam je što nas je vozač prevario na ovakav način. Inače Beograd je predivan, i oduševljeni smo njim i poslovno i privatno. Ljudi su svuda ljubazni. Ovo nam je praktično jedina neprijatnost – dodaju Egipćani.

Ovakva dešavanja, nažalost, bacaju ljagu na veliki broj poštenih taksista. Aleksandar Bjelić iz „Pink taksija“ kaže da je ovo čista pljačka.

– Ovde se radi o kriminalu, pljački nedužnih ljudi. Po ovoj tarifi mogli su da odu iz Beograda i dalje od Novog Sada. U pitanju je verovatno „divlji“ taksista. Sreća pa je država sada preduzela mere da ovu pljačku suzbije i uskoro će sa rezultatima izaći u javnost – kaže Bjelić.

REALNA CENA DO 450 DINARA

Start košta 170 dinara, vožnja po prvoj tarifi 65, a u drugoj (noćnoj) 85 dinara. Rastojanje Slavije od Beton hale je oko tri kilometra, te bi vožnja po danu trebalo da košta oko 360-400 dinara, a uveče 420-450 dinara.

MOGAO DA IH VOZI DO ČAČKA

Za 11.800 dinara, odnosno 11.630 ne računajući cenu starta, taksista je mogao nesrećne Egipćane da vozi čak 137 kilometara. Dakle, na primer, skoro do Čačka.

KAKO PROVALITI „DIVLJAKA“

Prilikom odabira taksi vozila, osim na registracionu oznaku TX, građani treba da obrate pažnju i da li vozilo ima krovnu oznaku „TAXI“, da li vozilo ima taksimetar postavljen tako da iznos koji se otkucava na taksimetru bude vidljiv za sve putnike, da li u kabini vozila na vidljivom mestu postoji važeći cenovnik, da li je u vozilu na vidnom mestu istaknuta taksi dozvola i ima li na vozilu identifikacionu vetrobransku nalepnicu.

Izvor: Blic, Marija Antonijević

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh