Povežite se sa nama

intervju.rs

Tabloidni predsednik Ikea republike

Kolumne

Tabloidni predsednik Ikea republike

Foto/Tanjug

Tabloidni predsednik Ikea republike

Da li je švedska kompanija platila Aleksandru Vučiću za posao pi-ara? To može biti poslovna tajna, ali u zemlji koja ne spada u banana-republike, predsednik države ne upravlja odnosima s javnošću jedne privatne, pa još i strane kompanije.

za NIN piše Jovo Bakić

Nisam protiv prisustva Ikee u Srbiji, ali ga ne smatram društveno važnim. Nasuprot tome, predsednik Srbije misli da ona „menja način razmišljanja“ i da je „uz Zakon o radu, najznačajniji `udar` na zastarele i prevaziđene delove mentaliteta, na kolektivnu lenjost i nepomerljivost“, pa je stoga u tabloidu Alo objavio hvalospev ovom švedskom preduzeću, koje je 1943. osnovao preduzetnik Ingvar Kamprad, tadašnji mlađani švedski nacista, čije je ideološko uverenje iz mladosti otkriveno tek 1994.

Predsednik nam veli da „je Ingvar uspeo da oživi i živi Maksa Vebera u prodavnici nameštaja“. Na stranu pitanje otkuda je naš predsednik blizak 91-godišnjem bogatašu, pa ga oslovljava ličnim imenom, politikantska upotreba Vebera njegovu misao uprošćava i iskrivljuje, a predsednikov duh ogoljava u svoj svojoj vulgarnosti. S tim u vezi, protestanti nisu poznati samo po marljivosti i štedljivosti, već i po svedenoj estetici, pa je „Stokholm na vodi“ sasvim nezamisliv.

U decenijama kada je Kamprad stvorio i razvijao Ikeu bila je na vlasti Socijaldemokratska stranka (najmoćnija upravo od 1940. do 1971), koja je Švedsku uvela iz sirotinje u bogatstvo, pa njena država socijalnog staranja očevidno nije smetala Kampradovoj protestantskoj etici da gradi duh kapitalizma. Naprotiv, Zakon o radu neoliberalne Srbije „protestanta“ Vučića suprotstavljen je uslovima rada u tadašnjoj Švedskoj, a odgovara onima u Čadu.

Da li je Ikea platila predsedniku Srbije upravljanje odnosima s javnošću? To može biti poslovna tajna, ali u zemlji koja ne spada u banana-republike, predsednik države ne upravlja odnosima s javnošću jedne privatne, pa još i strane kompanije. Bio Ikein plaćenik, bio „Ingvarov prijatelj“, svakako nije u službi građana Srbije.

Izvor/nin.co.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Kolumne

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh