Povežite se sa nama

intervju.rs

Smrt legendarnog pevača: SINAN UBIJEN!

Crna hronika

Smrt legendarnog pevača: SINAN UBIJEN!

Sinan Sakić (62) preminuo je u svojoj kući na Dorćolu u petak u 6.40 ujutru ne dočekavši presađivanje jetre, što mu je, prema procenama lekara, bio jedini spas. Ipak, kako su za Srpski telegraf rekli lekari i advokati s kojima smo razgovarali, veliki, ako ne i ključni deo odgovornosti za ovakav epilog snosi porodica legendarnog pevača jer su ga pre manje od 20 dana bez pristanka lekara, na svoju odgovornost, izveli iz bolnice otkriva REPUBLIKA.RS

Tog 16. maja Sinanova porodica napravila je u Kliničkom centru Srbije skandal o kom je brujala cela Srbija. Dok je pevač ležao u besvesnom stanju, a lekari se grčevito borili da ga spasu i poprave mu opšte stanje kako bi mogao da dočeka transplantaciju jetre, supruga Sabina se posvađala sa doktorima. Sve je otišlo toliko daleko da je morala da interveniše policija, koja je jedva obuzdala jednog od Sinanovih sinova – Ernesta. On je na kraju i priveden zbog nasrtaja na lekare jer ovi nisu želeli da dozvole porodici da ga bukvalno na silu izvede iz bolnice. Da bi sprečio eskalaciju, u KCS je tada došao i ministar Rasim Ljajić kao porodični prijatelj.

Prof. dr Miljko Ristić: On nije smeo da napušta KCS, članovi porodice su mu direktno ugrozili život kad su ga izveli bez saglasnosti lekara

 IMAO NAJBOLJU NEGU

U KCS kažu da je pokojni pevač dobio najbolju moguću negu, a lekarima i dalje nije jasno zašto su ga članovi porodice izveli iz bolnice.

– Pacijent je bio u vrlo delikatnom teškom stanju. Pripremali smo ga za transplantaciju jetre, što nije jednostavno. Da je ostao u Kliničkom, možda bi stvari bile drugačije. Njegovi najbliži su ga izveli iz bolnice usred priprema za presađivanje i time mu direktno ugrozili život iako im je jasno predočeno da bi bez naše nege naredni dani i nedelje mogli da donesu kobni ishod. To se, nažalost, i dogodilo – rekao nam je u petak doktor iz Urgentnog centra KCS koji je direktno učestvovao u lečenju Sakića, ali bez dozvole nadležnih nije mogao javno da daje izjave (ime i prezime ovog lekara poznati redakciji).

Advokat Savo Anđelković: Krivica jeste na onima koji su odlučili da ga odvedu iz zdravstvene ustanove

Naš sagovornik ističe i da je članovima porodice bilo omogućeno da dolaze u posetu kad god su hteli, bukvalno u bilo koje doba dana.

„Belmedik“ bez odgovora

Iz privatne klinike „Belmedik“ na naša pitanja nisu odgovorili uz objašnjenje da bi time prekršili pravo na privatnost pacijenta i njegove porodice.

– Nisu ga vratili u Klinički centar Srbije iako su im pojedini prijatelji savetovali da tako urade, već su ga odveli kući, gde je i preminuo – kaže naš sagovornik.

Lekar iz KCS: Porodici je predočeno da bi bez naše nege naredni dani i nedelje mogli da donesu kobni ishod. To se, nažalost, i dogodilo

Advokat Savo Anđelković navodi da je porodica, ukoliko ga je izvela iz bolnica na svoju ruku, krivac za dalji razvoj Sakićevog zdravstvenog stanja, što se završilo smrtnim ishodom.

Foto/espreso.rs

– Jasno je da nije bilo zle namere i da je porodica jednostavno reagovala emotivno, ali time su oni preuzeli rizik. Izveli su ga iz bolnice na svoju ruku, verujući da mu tako čine dobro, a u stvari su uticali na to da mu se pogorša stanje. Mesta za krivični postupak nema, međutim, krivica jeste na onima koji su odlučili da ga odvedu iz zdravstvene ustanove – objasnio je Anđelković za naš list.

Ovo su potpisali da bi ga odveli iz bolnice

STROGA PROCEDURA

Prof. dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i kardiohirurg u Kliničkom centru Srbije, navodi da je ogroman rizik i ugrožavanje života pacijenta ako iz bolnice izađe u vreme kad se priprema za transplantaciju.

On objašnjava da prilikom otpusta iz bolnice na odgovornost samog pacijenta ili bliskog člana porodice taj mora da se upiše u istoriju bolesti i da potpiše formular za otpust.

REPUBLIKA.RS

1 Komentar

1 Komentar

  1. Darko

    2. juna 2018. u 13:11

    Neko ko je izabrao da unisti svoje zdravlje alkoholom i drogama,nebitno da li je poznata osoba ili ne, trebao bi svakako da bude poslednji na listi za transplantaciju, ako ne i odbijen. Toliko ljudi, koji nisu krivi za svoje zdravstveno stanje, cekaju na istu.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Crna hronika

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh