Povežite se sa nama

„Pogrešno ste shvatili, nema u EU bez rešenih problema“

Foto: Getty Images

Politička dijagnoza

„Pogrešno ste shvatili, nema u EU bez rešenih problema“

Strazbur — Predsednik EK Žan Klod Junker kaže da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora „morale“ da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje.

„Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put“, izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile ”novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari”.

”Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja ispunjnja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga”, naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom.

On je dodao da EU želi da ”pruži ruku” svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i da im pomogne da nastave ”težak put” evrointeracija. ”Smatram da Srbija i Crna Gora mogu da prevaziđu ovaj težak put”, poručio je predsednik Evropske komsiije.

Žan Klod Junker je još jednom podvukao da neće biti daljeg proširenja na Zapadni Balkan sve dok se prvo ne reše otvorena pitanja granica. Reći da će se to rešavati pošto se uđe u EU neće se više dogoditi. Problemi moraju biti rešeni pre pristupanja ili neće biti daljeg pristupanja”, zaključio je Junker.

Inače, kako je juče objavio portal EUobserver, Junker će doći na Zapadni Balkan, gde će, boraviti od 26. februara do 1, marta. Kako navodi taj portal, Junker će boraviti u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skopkju i Tirani.

 

Izvor: TANJUG

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politička dijagnoza

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh