Povežite se sa nama

intervju.rs

KRVAVI VASKRS: Posle bombardovanja nađene su i neeksplodirane bombe na kojima je pisalo na ćirilici „Srećan Vaskrs„

Trezor

KRVAVI VASKRS: Posle bombardovanja nađene su i neeksplodirane bombe na kojima je pisalo na ćirilici „Srećan Vaskrs„

Priredio Đorđe Bojanić

Bombardovanja Beograda aprila 1944. bila su izuzetno razorna, razornija od nemačkih vazdušnih napada na Beograd 6. aprila 1941. godine, na samom početku Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji.

Pre 73 godine na Vaskrs, 16.04.1944. godine „Saveznička avijacija“ je počinila stravičan zločin bombardovanjem Beograda na prvi dan Vaskrsa. Bombardovanje je nastavljeno i na drugi dan Vaskrsa 17.04.1944. godine.

Porušeno je opštinsko porodilište, dečiji domovi, teško su oštećene sve bolnice a isto tako srušeno je više stotina zgrada za stanovanje, dok broj ljudskih žrtava za sada prelazi dve hiljade.

Posle bombardovanja nađene su i neeksplodirane bombe na kojima je pisalo na ćirilici „Srećan Vaskrs„.

Svaki rat ima za cilj uništenje protivnika, ali da li je moguće da će srpska deca po porodilištima biti „vojni objekti“ moćnih Engleza i Amerikanaca.

Ministar Tasa Dinić dao je posle bombardovanja sledeću izjavu:

„Oštećene su pre svega sve bolnice. U krugu Opšte državne bolnice najviše je upropašćeno dečije unutrašnje odelenje. U glavnoj vojnoj bolnici pogođeno je rendgenološko i zubno odelenje i bilo je mrtvih. Žrtve su bili bolesnici, a i dve bolničarke teže su povređene. Na bolnicu za duševne bolesti palo je takođe više bombi ali nije bilo žrtava. Nastradala je takođe bolnica za zarazne bolesti, amfiteatar patološkog Instituta i Centralni higijenski zavod.

Ortopedski zavod sa bolnicom i Invalidsko odelenje potpuno su uništeni i tu se jedino ne može obavljati rad. Sem toga, demoliran je Državni dom za mušku decu i Dom slepih. Škola za nudilje je srušena i dve sestre su poginule. Berza rada je teško oštećena, kao i Glavni ured za osiguranje radnika.

Dom Srpske zajednice rada dobio je puni pogodak.

Iako su bile teško oštećene, sve ustanove, izuzev onih srušenih nastavile su rad, a mnoge ga nisu uopšte prekidale, uprkos bombardovanju. Primer u tome davale su Opšta državna bolnica, Glavna vojna bolnica, Bolnica za duševne bolesti i Bolnica za zarazne bolesti, koja je pod vatrom uspela da evakuiše najteže bolesnike. Isto tako pokazalo je veliko požrtvovanje Materinsko udruženje. A i sve ostale ustanove produžile su svoj rad, iako, na žalost, ne sve u svojim prostorijama….“

„Saveznička avijacija“ bombardovala je te godine Beograd i još dosta srpskih gradova, među kojima i u više navrata:

Niš, Kraljevo, Alibunar, Smederevo, Novi Sad, Kragujevac, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Kruševac, Kovin, Pančevo, Kuršumliju, Grdelicu, Podujevo, Rašku, Stalać…

Podaci govore da je samo prvog dana bombardovanja od „tepih bombi” koje su bacali američki bombarderi poginulo 1.160 Beograđana, dok ih je više od 1.400 bilo ranjeno.

Saveznička avijacija je nemilosrdno razarala Beograd… devet puta od aprila do septembra 1944. godine: 16. i 17. aprila, 18. maja, 6. juna, 3. jula i 3, 6, 8. i 18. septembra.

Ubijeno više od dve hiljade srpskih civila. Beograd brutalno rušili tri dana uzastopno tako da ni žrtve nisu mogle da budu sahranjene. Partizansko vođstvo podsticalo ovakve akcije.

Dosijei Balkan er-forsa, koji je 1944. pod britanskom komandom 11 puta bombardovao Beograd i druge srpske gradove, i dalje su zapečaćeni.

… Bila je sreda, 26.april 1944. kada je Radio-London javio, da je maršal Tito Englezima i Amerikancima uputio poruku zahvalnosti za bombardovanje jugoslovenske teritorije. Dapčević i Bakić radio vezom odgovaraju: „Neka bombarduju Sjenicu, Bijelo Polje i Podgoricu. Molimo hitan odgovor na ove predloge. Peko i Mitar“. Titov odgovor je stigao iz vazduha: 5. maja 1944. na Podgoricu je krenulo 120 četvoromotornih bombardera, koji su iza sebe ostavili pakao. Pola Podgorice je sravnjeno sa zemljom. Od 15.000 žitelja, 4.500 dece, žena i staraca je teže ili lakše ranjeno. Engleske i američke bombe ubile su svakog šestog žitelja Podgorice. Ubijeno je 2.500. Nacistički okupator imao je samo 15 mrtvih.

Saveznicko_bombardovanje_Beograda_1944.-1

“NEDELJA PACOVA“

Veza u bombardovanju srpskih gradova 1944. između partizanskog vođstva i Balkan er-forsa naročito je funkcionisala tokom operacije „Retvik“ („Nedelja pacova“).

– „Nedelja pacova“, koju je izmislila Meklejnova misija, zaista je bila jako nesrećan naziv. Bila je to vežba namenjena hvatanju Nemaca prilikom njihovog povlačenja iz Grčke preko Srbije. Ovaj cilj nije ispunila tako da je armija od 100.000 ljudi obavila uredno povlačenje. „Nedelja pacova“ je za Tita je bila ofanziva za oslobađanje Srbije od Mihailovića i lojalista i usput od svih protivnika komunista, stvarnih ili potencijalnih – kaže Liz.

Samo u prvoj nedelji septembra Englezi i Amerikanci su svakodnevno sa 200-300 lovaca i bombardera razarali ono što je od Srbije ostalo. NJihovi kobni bombarderi su u toj nedelji, od 1. do 7. seprembra 1944. godine, izveli ravno 1.973 borbena leta nad Srbijom i Crnom Gorom.

Prva žrtva naših zapadnih „saveznika“ bio je Niš, najveći srpski grad posle Beograda. Bila je sreda, 20. oktobar 1943. godine… taj grad je do kraja rata njihova meta bio još 14 puta.

Amerikancima je posle Drugog svetskog rata uspelo da naplate sve bombe koje su pred kraj rata bacili na srpske gradove. Svaku bombu, svaki litar goriva za svoje avione koje su donele smrt mnogim Srbima, uglavnom civilima u Podgorici, Beogradu, Nišu, Leskovcu, Bihaću…

Praktični Amerikanci su i za to imali pokriće: bombe na Srbe je tražio Josip Broz Tito, što i jeste tako.

SRPSKAISTORIJA.COM

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Trezor

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh