Povežite se sa nama

intervju.rs

HAG PRESUDIO: Potvrđen udruženi zločinački poduhvat sa Tuđmanom na čelu

Crna hronika

HAG PRESUDIO: Potvrđen udruženi zločinački poduhvat sa Tuđmanom na čelu

Hrvat Slobodan Praljak osuđen na 20 godina robije

HAG PRESUDIO: Potvrđen udruženi zločinački poduhvat sa Tuđmanom na čelu

U Haškom tribunalu, tokom izricanja konačne presude šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne, potvrđeno je da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Prvostepenom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

U toku izricanje presude utvrđeno je da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio dominacija Hrvata u tim delovima BiH putem etničkog čišćenja muslimanske populacije.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat „uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske“.

Trojica bivših lidera takozvane Herceg – Bosne su se žalili da su, kao što je to navedeno u prvostepenoj presudi, Franjo Tuđman i drugi lideri imali za cilj da se osnuju hrvatski entitet koji bi omogućio ujedinjenje Hrvata, ali Žalbeno veće njihove prigovore nije prihvatilo.

Potvrđene su presude Jadranku Prliću, koji je prvostepeno osuđen na 25 godina zatvora, kao i Brunu Stojiću koji je dobio kaznu od 20 godina zatvora. Kazna je potvrđena i Slobodnu Praljku, koji je takođe osuđen na 20 godina zatvora.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje s područja tzv. Herceg-Bosne, koju su hteli priključiti „Velikoj Hrvatskoj“, prema granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine.

Prvostepene presude

Presudom je Prlić, kao najodgovorniji u lancu, osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora za zločine u opštinama Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš. Ćorić je proglašen krivim i za zločine u Prozoru, počinjene krajem 1992.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su visoki zvaničnici Hrvatske – predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko… bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata nad muslimanskim stanovništvom na ovom području.

Cilj svega toga je, prema presudi, bilo etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne i njeno pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

Veće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i takozvane Armije BiH bio međunarodni, jer su se vojnici regularne Vojske Hrvatske borili zajedno sa pripadnicima HVO-a.

Iako Haški sud utvrđuje krivičnu odgovornost pojedinaca, a ne država, kvalifikacije iz prvostepene presude negativno govore o ulozi Hrvatske i tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana u ratu u BiH.

Hrvatska se dva puta pokušala uključiti u postupak u svojstvu prijatelja suda tvrdeći da će njeni pravni stručnjaci i istoričari opovrgnu teze tužitioca o udruženom zločinačkom poduhvatu i sudelovanju hrvatskog državnog i vojnog vrha u tome. Sud je to oba puta odbio.

U Mostaru transparent: Oni dolaze – sloboda

Mnogi predstavnici udruženja žrtava sa poručja Hercegovine danas prisustvuje izricanju pravosnažne presude u slučaju „Prlić i ostali“, dok je u Mostar od jutros oblepljen plakatama, transparentima u slavu „šestorke“, pnegde su osvanule i zastave tzv. Herceg Bosne i fotografije Jadranka Prlića i ostalih sa porukom: „Oni dolaze – Freedom (sloboda)“.

Bosanski mediji pišu da je interesovanje medija za praćenje ovog događaja u Haškom tribunalu daleko manji od prethodnog izricanja presude bivšem generalu VRS Ratku Mladiću.

Navode i da je za izveštavanje sa izricanja presude Priliću i ostalima akreditovano oko 80 novinara, od kojih je znatan broj iz Hrvatske, BiH i zemalja okruženja.

Izvor: Blic

Nastavi da čitaš
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Crna hronika

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh