Povežite se sa nama

Divjak: Muče Dudakovića, ovo će da izazove revolt

Politička dijagnoza

Divjak: Muče Dudakovića, ovo će da izazove revolt

Javno mnjenje u Bosni i Hercegovini podeljeno je povodom hapšenja generala armije BiH Atifa Dudakovića i 12 osoba zbog ratnih zločina nad Srbima.

Prenosimo vam neke od izjava zvaničnika BiH, ali i vojnih lica.
 DIVJAK: VRLO MI JE TEŠKO

General Armije BiH Jovan Divjak izjavio je za bosanski portal “Avaz” da mu je vrlo teško da komentariše hapšenje generala Atifa Dudakovića i ostalih, jer se ne zna za šta ih tačno terete.

On je siguran da nema odgovornosti za šta ga terete, ali i da je i na Dudakoviću i ostalima, uz dobre advokate, da dokažu nevinost.

“Ne treba da se stvara prevelika pompa i nije dobro govoriti da je to revanš. Čovek će dokazati da se ovde ne izjednačava krivica”, kazao je Divjak „Avaz“.

On je dodao da razume kako se sada Dudaković oseća.

“Muče njega i njegovu porodicu. Znam kako je bilo sa mnom i kako se moja supruga osećala kada je sve to preživljavala. Znam kako je sve to neprijatno. Stvara se atmosfera pitanja morala. Radio je sve što je trebalo kako bi zaštitio interes BiH”, zaključio je Divjak za “Avaz”.

„To je veliki teret bilo kome, pa i BiH. Pitam se zbog čega su izabrali sada ovo vreme kad je politička i društvena situacija napeta. Ovo će sigurno da stvori revolt kod pripadnika Armije BiH i Vlade FBiH“, rekao je Divjak za “Kliks”.

DODIK: ZAKASNELO HAPŠENjE

Zvaničnici Republike Srpske smatraju da je današnje hapšenje bivšeg komandanta tzv. Armije RBiH Atifa Dudakovića i njegovih saboraca zakasnelo sa aspekta pravde, nadaju se da će pravosudni organi biti profesionalni i da uhapšeni neće biti pusteni, kao što je to bio slučaj sa zločincem Naserom Orićem, te da ovo neće biti samo još jedna pravosudna farsa.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da hapšenje Dudakovića, ratnog komandanta takozvane Armije RBiH, s aspekta prava nije zakasnelo, jer ratni zločin ne zastareva, ali je zakasnelo je, kaže, s aspekta pravde.

„Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predsednikom Republike Srpske podneo prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom“, rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Podsetivši da je Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na video-snimku identifikuje Atifa Dudakovića, predsednik Srpske je rekao da zato misli da je njegovo hapšenje, kao i hapšenje ostalih iz te grupe, farsa i uspostaljvanje veštačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina. „Da je ovo hapšenje usledilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, verovao bih u dobre namere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakasnelo hapšenje sa neizvesnim sudskim epilogom“, zaključio je Dodik.

REPUBLIČKA ORGANIZACIJA PORODICA ZAROBLjENIH I POGINULIH BORACA I NESTALIH CIVILA: POZDRAVLjAMO HAPŠENjE

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila pozdravlja hapšenje ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i očekuje podizanje optužnice, rekao je predsednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

„Pozdravljamo privođenje Atifa Dudakovića i drugih osobaodgovornih za ratne zločine nad Srbima, te očekujemo da budu osuđeni, a ne da to bude farsa kao sa slučajem Nasera Orića, Sefera Halilovića i Ejupa Ganića“, istakao je Mitrović.

Mitrović je rekao da je optužnica protiv Atifa Dudakovića davno pripremljena i da je samo treba aktivirati.

„Na osnovu obimnog dokaznog materijala, izjava svedoka, video zapisa, mislim da nema nikakve mogućnosti da se Dudaković i ostali oslobode odgovornosti za zločine“, zaključio je Mitrović.

CIKOTIĆ: VEĆ DUŽE VREME SE SPEKULISALO DA ĆE DUDAKOVIĆ BITI UHAPŠEN, ON JE ČASTAN ČOVEK

Savetnik u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić komentarišući za bosanski portal „Klix.ba“ današnja hapšenja pripadnika 5. korupusa Armije RBiH rekao je kako se u BiH sada pokušava da se izjednači odgovornost strana za rat, pa i za posledice.

„U opštem smislu, svi oni koji su upućeni, pa i oni na svetskom nivou, znaju da to nije tako. Ipak sada se pokušava da se izjednači odgovornost strana za rat pa i za posledice“, zaključio je Cikotić.

Cikotić je kazao da se o hapšenju komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije Republike BiH spekuliše već duže vreme.

UDRUŽENjE NESTALIH: OVO JE UVOD U NOVU FARSU

Predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da hapšenje bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i 12 pripadnika tog korpusa predstavlja uvod u novu pravosudnu fasu.

On je ocenio da će i ovaj slučaj biti okončan na sličan način kao i sa ratnim komandantom muslimanskih snaga Srebernice Naserom Orićem, kojeg je Sud BiH oslobodio optužbi za zločine nad Srbima.

„To će biti farsa od suđenja. To će, verovatno, proći tako što će suđenje za ratne zločine potrajati jako dugo, da bi priroda uzela svoj danak ili da se dogodi da se izmišljaju raznorani proceduralni razlozi, kao što je radio i Haški tribunal, i da Dudaković na kraju bude oslobođen“, rekao je Srni Mandić.

ĆUSKIĆ: SIGURAN SAM DA ĆE DUDAKOVIĆ DOKAZATI DA JE NEVIN

Fikret Ćuskić, general u penziji, izjavui je da je ga potreslo hapšenje Dudakovića.

“Ovo je vrhunac jednog pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. S obzirom na to da sam i bio učesnik završnih operacija u Krajini, mogu jedino da kažem da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopšte ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava da se predstavi na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu”, kaže Ćuskić za “Avaz”.

ŽIVKOVIĆ RAJILIĆ: OČEKUJEM DA ĆE DUDAKOVIĆ BITI OSUĐEN

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić očekuje da će ratni komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković i njegovi saradnici biti osuđeni za ratne zločine nad Srbima, te da neće biti oslobođeni kao Naser Orić.

„Verujem da će uskoro biti podignuta optužnica, te da će doći do pravičnog suđenja na kojem će se dokazati krivica Dudakovića i njegovih saradnika“, rekla je Rajilićeva.

FORIĆ: SPEKTAKULARNO HAPŠENjE JE SUVIŠNO

Penzionisani general Armije BiH Sakib Forić istakao je da ga nije iznenadilo hapšenje Dudakovića

“Suvišno je spektakularno hapsiti, privoditi policiji i pravosudnim organima osobe koje su lično izgradile te institucije“, kazao je agenciji Fena Forić, a prenosi portal “Avaz”.

SBB: PONOSNI SMO NA PUT NAŠIH OSLOBODILACA

Savez za bolju budućnost BiH negoduje povodom hapšenja Dudakovića, poručivši da su „ponosni na put odbrane“ kojim je išao Peti korupus i da, kako kažu, veruju u njihovu nevinost.

U saopštenju SBB se navodi da je put Petog korpusa na čelu sa Dudakovićem bio oslobodilački i put istorijske pobede koji se, kako kažu, danas izučavaju na najpoznatijim vojnim akademijama širom sveta.

„Ponosni smo na taj put i uvereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića i drugih koji su danas lišeni slobode. Sigurni smo da će oni svoju nevinost lahko dokazati i da nije moguće nikakavo retroaktivno izjednačavanje žrtve i agresora. Kao što bezrezervno verujemo u nevinost generala Dudakovića, želimo da verujemo i u pravnu državu, gde će najveće patriote ove zemlje imati priliku na fer odbranu i oslobađanje, što je bio slučaj sa generalom Seferom Halilovićem i drugima pred Sudom u Hagu“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije / INTERVJU.RS

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politička dijagnoza

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh