Povežite se sa nama

intervju.rs

Amfilohije: Vradžbine su kada Vučić za premijera postavi Anu Brnabić

Društvo

Amfilohije: Vradžbine su kada Vučić za premijera postavi Anu Brnabić

Amfilohije: Vradžbine su kada Vučić za premijera postavi Anu Brnabić

– „Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države, a Aleksandru Vučiću nikada nisam služio opelo“, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

 

foto: Zorana Jevtić

 

Komentarišući kritike srpskih zvaničnika, mitropolit Amfilohije je kazao da je „neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom“. On je podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu“, ocenio je mitropolit. On je odbacio navode da je dva puta držao opelo Vučiću.

 

foto: Beta/Emil Vas

 

„Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa“, poručio je mitropolit Amfilohije.

On je za portal IN4S naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

„Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912.godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane“, izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

Odgovarajući na tvrdnje generalnog sekretara predsednika Nikole Selakovića da se bavi vradžbinama, Amfilohije uzvraća da su „vradžbine kad Vučić za premijera postavi Anu Brnabić“.

 

foto: Fonet

 

“Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija“, nastavio je za podgorički „Dan“ da provocira mitropolit.

Izvor: Fonet/N4S/Dan/Foto: Beta

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh