Povežite se sa nama

intervju.rs

Albanci nam oteli zemlju da grade starački dom

Foto/Večernje novosti

Vesti

Albanci nam oteli zemlju da grade starački dom

Na imanju porodice Vulićević u opštini Klina na Kosmetu zidaju bez pitanja i odštete. Slavko Vulićević: Kažu da su nas o radovima obavestili na oglasnoj tabli u holu Opštine.

Piše/S.Babović

Već godinu i po dana albanske vlasti u kosovskoj opštini Klina grade starački dom na imanju porodice Vulićević, interno raseljene u centralnoj Srbiji, bez saglasnosti i bilo kakve nadoknade vlasnicima. Da sve bude još smešnije, o početku radova opštinari su „obavestile“ Vulićeviće objavom na oglasnoj tabli u holu – Opštine.

Vulićevići su 1999. došli u Kruševac. U opštini Klina ostavili su pravo bogatstvo: 16 hektara zemlje, tri kuće, četiri automobila, poljoprivrednu mehanizaciju, krave, bikove, ovce, svinje…

Naslednici uglednog domaćina Božidara Vulićevića, sinovi Ljubinko, Petar, Bogdan i Radivoje nisu želeli da prodaju očevinu, koja se nalazi u atraktivnoj gradskoj zoni, između reka Beli Drim i Kline. Vrlo brzo po njihovom odlasku Albanci su počeli da obrađuju čitavih devet hektara zemlje.

– Prvi put sam sa ocem bio tamo 2006. i videli smo da su sve kuće popaljene i srušene, a da na zemlji rade ljudi koji su međusobno podelili našu imovinu – svedoči za „Novosti“ Slavko Vulićević, Bogdanov sin.

– Imali smo problema da ih isteramo odatle, ali nam je to nekako konačno uspelo 2010.godine. Od tada smo neprekidno sejali pšenicu i redovno obilazili oranice.

Tako je bilo sve do maja 2015, kada Vulićevići uviđaju da je iz posedovnog lista nestao čitav hektar.

– Kažu, uzela opština. Radovi na izgradnji staračkog doma uveliko traju, a obaveštenje je bilo istaknuto na oglasnoj tabli – u neverici nam priča Slavko, pitajući se kako iz Kruševca može da se vidi obaveštenje u holu opštine Klina. – Pošto mi nismo došli na sastanak na koji nas nisu ni pozvali, njihova tri člana donela su odluku i to je to. – Rekli su nam da možemo da tužimo, pa smo pokrenuli spor pred Opštinskim sudom u Klini. Međutim, nijedno ročište još nije održano.

Naš sagovornik kaže da je, u dva navrata, bio kod sudije zaduženog za predmet i da mu je delilac pravde objasnio da će proći dugi niz godina dok ne dođu na red, jer ga čekaju i predmeti iz 2001, 2002, 2003…

– Na tom našem hektaru se gradi Gerontološki centar, pored srednje škole i nove hale sportova, koja je završena prošle godine – kažu nam Vulićevići koji su se više puta prijavljivali za podizanje kuće za povratnike, jer su želeli da se vrate. Njihove molbe, međutim, nisu uslišene.

UZELI JOŠ 54 ARA

Kada su Vulićevići prošle nedelje stigli na svoje imanje, uvideli su da im nedostaje dodatnih 54,7 ari. Opština je počela da gradi i kej!

– Sve je to otac kupio, nastavljao da širi imanje, da se kući i mi zajedno s njim – priča nam Ljubinko Vulićević. – Tu je bio od 1932. godine, kada je došao iz Levića. Kada se zaratilo, 1941. godine, završio je u nemačkom zarobljeništvu. U ropstvu je bio četiri godine. I tada su sve kuće bile porušene.

Izvor/novosti.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh